Cum se prepara Langoș cu ciolan

Printeaza

Cum se prepara Langoș cu ciolan – o rețetă savuroasă, inspirată din tradițiile bucătăriei românești, care combină gustul pufos și crocant al langoșului cu savoarea cărnii de ciolan.

Această combinație face din langoș un preparat perfect pentru o masă copioasă și delicioasă, ideală atât pentru mesele de sărbători, cât și pentru o gustare consistentă.

Ingrediente (pentru 4 porții):

Pentru aluatul de langoș:

  • 500 g făină
  • 300 ml apă caldă
  • 25 g drojdii proaspete
  • 1 lingură zahar
  • 1 linguriță sare
  • 2 linguri ulei (pentru aluat)
  • 1 ou (pentru un aluat mai pufos)

umplutură:

  • 500 g ciolan afumat, fiert și tăiat în bucăți mici
  • 1 ceapă mare, tocată mărunt
  • 2 linguri ulei
  • 2-3 căței de usturoi, zdrobiți
  • 1 linguriță de boia de ardei dulce
  • Sare și piper după gust
  • Mărar proaspăt tocat (pentru decor)

prăjit:

  • Ulei pentru prăjit

Mod de preparare:

1. Prepararea aluatului de langoș

Într-un bol mic, dizolvă drojdia și zahărul în 100 ml apă caldă și lasă să stea 5-10 minute până când se formează o spumă.

Într-un bol mare, pune făina și sarea. Adaugă drojdia activată, restul de apă caldă și uleiul, apoi amestecă bine.

Frământă aluatul timp de 5-10 minute până când devine elastic și neted.

Acoperă aluatul cu un prosop curat și lasă-l la dospit într-un loc cald timp de aproximativ 1 oră sau până când își dublează volumul.

2. Prepararea umpluturii cu ciolan

Într-o tigaie mare, încinge uleiul și adaugă ceapa tocată. Călește ceapa la foc mediu până devine translucidă.

Adaugă ciolanul afumat tăiat în bucăți mici și usturoiul zdrobit, amestecând continuu.

Condimentează cu boia de ardei, sare și piper, și lasă amestecul să se prăjească 5-10 minute, până când ciolanul se rumenește ușor și capătă o aromă frumoasă.

La final, poți adăuga mărar proaspăt tocat pentru a da un gust proaspăt și irezistibil.

3. Formarea și prăjirea langoșilor

După ce aluatul a dospit, împarte-l în 6-8 bucăți egale și formează bile din fiecare bucată.

Pe o suprafață presărată cu făină, întinde fiecare bilă într-o formă rotundă sau ovală, având grijă să nu fie prea subțire, pentru a rămâne pufoasă la interior.

Pune umplutura cu ciolan în mijlocul fiecărui langoș, lăsând puțin spațiu pe margini.

Împăturește marginile aluatului peste umplutură, formând un pachet sau un fel de plic. Asigură-te că este bine sigilat pentru a nu se deschide în timpul prăjirii.

Într-o tigaie adâncă, încinge uleiul pentru prăjit (aproximativ 2 cm în tigaie) și pune langoșii la prăjit, câte 2-3 odată, până devin aurii și crocanți pe ambele părți.

Scoate langoșii prăjiți și pune-i pe o farfurie tapetată cu hârtie absorbantă pentru a îndepărta excesul de ulei.

4. Servirea

Servește langoșii calzi, presărați cu mărar proaspăt tocat și sare, pentru un gust mai intens.

Aceștia sunt perfecti alături de o salată de varză murată sau o murătura asortată, care completează gustul savuros al ciolanului afumat.

Sfaturi:

  • Aluatul poate fi personalizat adăugând condimente sau ierburi aromatice precum cimbru sau oregano în compoziție pentru un plus de aromă.
  • Dacă nu găsești ciolan afumat, poți folosi șuncă afumată sau carne de pui afumată.
  • Langoșul poate fi servit și fără umplutură, doar cu usturoi zdrobit și sare, pentru o variantă simplă și rapidă.

Cum se prepara Langoș cu ciolan – varianta

Ingrediente:

  • Ciolan afumat și marinat
  • 1 kg făină
  • zahăr
  • sare
  • 25 g drojdie
  • usturoi
  • smântănă

 

 

Mod de preparare:

Ciolanul afumat și marinat în prealabil se prăjește la grill 3-4 ore, sa fie fraged și rumenit bine.

Între timp pregătim aluatul de langoș.

În apă călduță dizolvăm zahăr și drojdie, după 5 minute crește și putem lucra cu el mai departe.

Amestecam făina cu sare și cu drojdia înmuiata, frâmăntăm bine aluatul și lasăm la loc căldut să crească.

Langoșul il prăjim in amestec de untură de cocos și palmier.

Mujdei: usturoi amestecat cu maioneză de casă, apă și smântănă.

 

Cum se prepara Langoș cu ciolan

 

Pofta buna!

 

 

Gulas cu ciolan

Gulas cu ciolan din: varza, carne de porc, ciolan afumat, slanina afumata, cimbru, smantana, sare, piper. Ingrediente: 2 verze acre 1 kg carne de porc 1 ciolan afumat 2-3 bucăţi de slănină afumată cimbru smântână sare  piper   Mod de preparare: Toci varza cât mai mărunt, iar carnea de porc o tai în bucăţi mici. într-o […]

 

Ciolan de miel cu legume

Ciolan de miel cu legume din: ciolane de miel, faina, ulei, ceapa, telina, morcovi, usturoi, piper, cimbrisor. Ingrediente: 4 ciolane de miel, curăţate de grăsime 125 g făină obişnuită 2 linguri ulei de măsline 3 cepe, tăiate în cuburi 125 g morcovi, tăiaţi în cuburi 125 g ţelină, tăiată în cuburi 4 căţei de usturoi 1 […]

Ciolan de porc cu miere

Ciolan de porc cu miere din: ciolan de porc, ceapa, morcov, usturoi, miere, ulei, vin, sare, piper. Ingrediente: un ciolan de porc o ceapă un morcov 5 căţei usturoi 3 linguri miere 75 ml ulei 250 ml vin roşu sare piper   Mod de preparare: Ciolanul se pune la fiert în apă rece. După ce s-a […]

 

 

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.