Cum se fierb ouale
PrinteazaOuăle se spală bine în prealabil şi apoi se fierb în apă în care s-a pus sare (pentru a reduce riscul de spargere).
Pentru a obţine ouă fierte moi (cleioase) se pot folosi mai multe metode:
Se pun ouăle într-un vas cu apă rece şi sare, în aşa fel ca apa (sărată) să acopere ouăle. Se pune vasul la foc potrivit. Din momentul în care apa începe să clocotească, se mai ţin ouăle la fiert cam 3-4 minute. Se scot apoi şi se ţin puţin în apă rece.
Se pune vasul cu apă (sărată) la fiert şi, când apa a început să clocotească, se pun ouăle uşor în vasul cu apă fierbinte.
Ouăle se mai tin la fiert circa 4 minute, apoi se scot şi se pun în apă rece pentru scurt timp.
Se pune vasul cu apă (sărată) la fiert şi când apa clocoteşte se pun ouăle. Se lasă să fiarbă în continuare un minut, după care se ia vasul de pe foc şi se lasă ouăle în apa clocotită, încă 5 minute. După aceea se scot din apa clocotită şi se lasă să se răcească.
Cel mai mare pericol la fiertul ouălor este ca ele să se spargă. Pentru a evita acest lucru, trebuie luate câteva măsuri, dintre care menţionăm:
- când se pun la fiert, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei (să fie scoase din timp din frigider);
- se înteapă uşor ouăle crude cu un ac fin în cele două capete (în comert exista chiar un asemenea dispozitiv);
- fierberea să fie făcută la foc mediu. Când focul este prea puternic, din cauza clocotelor ouăle se pot ciocni între ele;
- în apa în care se fierb se pune 1/2 lingurită de sare.
Pentru a se obtine ouă fierte tari, timpul de fierbere este de peste 7 minute.
Pofta buna!