Cum se prepara fileurile de peste
PrinteazaPrincipalul avantaj al fileurilor este că sunt consistente şi se comportă bine la gătit. In plus, se prepară incredibil de repede. Majoritatea oamenilor le gătesc prea mult, aşa că noi ne vom concentra asupra timpului de preparare şi vom învăţa cum să gătim fileurile astfel încât pielea să devină crocantă şi carnea să rămână zemoasă.
Dacă sunteţi începător în domeniu, începeţi prin a prăji un file de somon, aşezat pe partea cu pielea într-o tigaie cu puţin ulei. Ca să vă faceţi o idee despre cât de repede e gata peştele, efectiv veţi vedea cum fîleul este pătruns de căldură. Carnea, la început portocalie, capătă o nuanţă mai palidă, de roz opac.
Infigeţi în file vârful unui cuţit sau al unei ţepuşe. Lăsaţi-l opt secunde, apoi scoateţi-l şi lipiţi-l de buza dvs. superioară. Dacă e rece, înseamnă că peştele nu e gata încă, dacă e cald înseamnă că este aproape gata, iar dacă are temperatura unui ceai fierbinte (circa 80°C), atunci e perfect.
Unii peşţi, precum tonul sau somonul sălbatic, sunt mai gustoşi dacă rămân puţin cruzi în interior. Insă dacă dvs. nu vă place aşa, lăsaţi fileurile pe foc până când sunt bine făcute.
Tăiaţi sau desfaceţi cu grijă fileul în partea de jos (astfel încât crestătura să nu se vadă la servire). Carnea trebuie să se desfacă uşor, iar în interior fileul trebuie să aibă o culoare, uniformă.
Pofta buna!