Cupă de cremă cu sirop de rodie
PrinteazaO reteta delicioasa de cupa de crema cu sirop de rodie din: lapte, smantana, baton de vanilie, zahar de trestie, oua, galbenusuri, unr, zahar de trestie, coaja si suc de portocala, boabe si suc de rodie, amidon de porumb si vin dulce.
- 3 dl lapte
- 2 dl smântână proaspătă
- 1 baton de vanilie
- 130 g zahăr de trestie
- 2 ouă şi 2 gălbenuşuri
- 30 g unt
pentru sirop:
- 50 g zahăr de trestie
- coaja şi sucul de la 1 portocală
- boabele şi sucul de la 1 rodie
- 1 linguriţă de maizena (amidon de porumb)
- 2 păhărele de vin, dulce, robust
Mod de preparare:
Despicaţi batonul de vanilie şi puneţi-l cu laptele şi cu smântână într-o crăticioară să dea în clocot, la foc mic. Stingeţi focul, acoperiţi crăticioara şi lăsaţi-o să se odihnească 10 minute.
Cu un tel, amestecaţi într-un castron ouăle, gălbenuşurile şi 100 g de zahăr, astfel încât să obţineţi o cremă bine omogenizată, însă nu bătută. Strecuraţi laptele şi încorporaţi-l puţin câte puţin. Ungeţi cu unt şi presăraţi cu zahăr patru cupe sau cocotte (recipiente franţuzeşti din porţelan, ceramică, teracotă).
Impărţiţi compoziţia în cupe şi aşezaţi-le într-o tavă cu margini înalte, pe fundul căreia turnaţi apă caldă cam până la trei sferturi din înălţimea formelor. Acoperiţi cu o folie de aluminiu şi daţi la cuptor circa 1 oră şi 40 de minute la 140°C. Când sunt gata, scoateţi cupele din tava cu apă şi lăsaţi-le să se răcorească.
Intre timp pregătiţi siropul: amestecaţi într-o crăticioară zahărul şi 1/2 dl de apă, fierbeţi-le la foc mic până obţineţi un sirop gros. Strecuraţi şi încălziţi sucul de portocală, adăugaţi-l în sirop, puţin câte puţin, apoi fierbeţi compoziţia 2 minute.
Adăugaţi maizena diluată în foarte puţină apă şi lăsaţi să scadă cam 1 minut, apoi stingeţi focul şi adăugaţi vinul. Lăsaţi să se răcească şi adăugaţi sucul de rodie strecurat. Ornaţi cu bobiţe de rodie şi cu fâşioare de coajă de portocală şi turnaţi deasupra siropul.
Cupă de cremă cu sirop de rodie
Poftă bună!