Curca fripta
PrinteazaCurca fripta
- 1 curcă mică (sau 1/2 curcă mare ori curcan)
- 1 lingură unt sau untură
- 50 g slănină
- 150 g vin
- sare
Mod de preparare:
Pîrlim, curăţăm de intestine şi spălăm curca, apoi o sărăm pe dinăuntru şi pe dinafară. Aşezăm pasărea cu spinarea pe tavă, întindem deasupra unt sleit şi dăm la cuptor încins, stropind des cu untul din tavă.
Cînd curca începe să se rumenească, domolim focul şi adăugăm în tavă puţină apă. clocotită, stropind mereu friptura cu sucul ei. Ţinem în cuptor pînă se frige complet.
Lăsăfn puţin să se răcorească şi tăiem curca în bucăţi pe care le aşezăm în farfurie. Adunăm cu o lingură grăsimea de pe sosul în care s-a fript curca şi servim sosul în sosieră.
La fel se frig toate păsările domestice mari : curcanul, găina, puica, claponul, raţa.
Pentru ca pieptul curcii să nu se ardă, îl acoperim cu hîrtie albă, unsă cu unt. sau cu feliuţe de slănină proaspătă, nesărată, şi turnăm des deasupra sosul cărnii. Punem la fript şi puţin vin.
Pofta buna!