Curcan cu bacon, ceapa si cimbru
PrinteazaCurcan cu bacon, ceapa si cimbru din: curcan, bacon afumat, mustar, ulei de masline, sare de mare, ceapa, cimbru, frunze de dafin, vin alb, unt, mustar cu boabe, mustar cu hrean.
- un curcan de 5-5,5 kg, gastul si maruntaiele indepartate
- 250 g bacon afumat, feliat
- putin mustar (optional)
- putin ulei de masline
- fulgi de sare de mare
- 1 ceapa, taiata in sferturi
- 1 fir mare de cimbru
- cateva frunze de dafin
- 1 pahar de vin alb sec
- frunze de dafin si cimbru tocat
pentru unt cu mustar:
- 85 g de unt, inmuiat
- 1 lingura de mustar cu boabe
- 1 lingurita de mustar cu hrean
- 1 lingura frunze de cimbru proaspat
Mod de preparare:
Cantareste curcanul si calculeaza timpul de coacere, alocand cate 40 de minute per kg pentru primele 4 kg, apoi 45 de minute pentru fiecare kg peste greutatea respectiva.
Orientativ, un curcan de aceste dimensiuni se va coace în 3 1/2-4 ore, plus 30-45 de minute pentru odihnire.
Pentru a face untul cu muştar, bate untul cu soiurile de muştar, cu cimbrul şi cu nişte piper negru proaspăt măcinat, până când obţii un amestec moale şi omogen.
Pătrunde cu degetele pe sub pielea curcanului, începând de la gât, până când mâna ţi-a intrat până la încheietură – ai grijă să nu rupi pielea.
Intinde untul pe sub piele astfel încât să acoperi pieptul curcanului. Aranjează feliile de bacon pe suprafaţa de lucru în 2 dreptunghiuri formate din câte 6 felii întreţesute (pentru un plus de aromă, poţi unge mai întâi feliile cu puţin muştar – fie din cel cu hrean, fie cu seminţe) şi împinge cu grijă fiecare dreptunghi de bacon pe sub pielea curcanului pentru a-i acoperi şi proteja fiecare bucată de piept.
Poţi face asta cu o seară înainte, dar nu uita să scoţi curcanul din frigider cu 1 oră înainte de a-l coace, pentru a-l readuce la temperatura camerei.
Incinge cuptorul la 180°C. Transferă curcanul într-o tavă de copt, masează-l cu ulei de măsline şi asezonează-l bine cu sare şi piper.
Pune ceapa, cimbrul şi dafinul în interiorul curcanului, apoi toarnă peste el vinul.
Acoperă lejer tava cu folie de aluminiu şi dă-o la cuptor conform timpului calculat. în ultimele 30 de minute.
Indepărtează folia de aluminiu şi scurge toată zeama lasată în tavă. Măreşte temperatura la 200°C şi mai coace pasărea încă 30 de minute, până când pielea devine rumenă, iar zeama ce iese din carne, când e înţepată cu o scobitoare, nu e deloc roz, ci incoloră.
Lasă curcanul să se odihnească pe un platou cald, acoperit cu folie de aluminiu şi prosoape de bucătărie – ţine-l aşa până la 45 de minute.
Pentru a-l servi, taie carnea în felii şi aranjează-le pe un platou fierbinte cu puţin sos fierbinte turnat deasupra. Sau adu curcanul întreg pe masă, garnisit cu ierburi.
Curcan cu bacon, ceapa si cimbru
Pofta buna!