Curcan cu sos de merisoare

Printeaza

Curcan cu sos de merisoare din: curcan, mandarine, unt, vermut, cimbru, sare, piper, carnat, paine, unt, telina, ceapa, merisoare, caise, patrunjel, salvie, cimbru, supa de pui, vin, scortisoare, apa.

Ingrediente:Curcan cu sos de merisoare

  • 1 curcan (4-5 kg)
  • 2 mandarine
  • 150g unt
  • 150 ml vermut
  • 1 fir de cimbru
  • sare şi piper negru după gust

Pentru umplutură:

  • 2 bucăţi de cârnat crud, cu umplutura măcinată grosier
  • 5 felii de pâine albă
  • 50 g unt
  • 2 tulpini de ţelină
  • 1 ceapă roşie
  • 30 g merişoare uscate
  • 30 g caise uscate
  • 1/2 legătură de pătrunjel
  • 1 legătură de salvie
  • 2 fire de cimbru
  • 2 căni de supă concentrată de pui
  • sare şi piper negru după gust

Pentru sos:

  • 150 g merişoare uscate
  • 1 cană de vin dulce
  • 1 băţ de scorţişoară
  • 3/4 cană de apă

 

Mod de preparare:

Asezonaţi curcanul cu sare şi piper negru, apoi ungeţi carnea cu unt, având grijă să ajungă şi sub piele. Puneţi cimbrul In cavitatea curcanului, apoi legaţi cu aţă alimentară picioarele şi aripile, pentru a-şi păstra forma. Aşezaţi pasărea în tavă cu pieptul în jos şi ungeţi partea de sus cu coaja rasă şi sucul mandarinelor.

Turnaţi puţină apă şi vermutul în tavă şi introduceţi în cuptorul preîncălzit la 180°C, vreme de aproximativ trei ore şi jumătate.

Tăiaţi pâinea în cubuleţe şi prăjiţi-o timp de opt minute în cuptorul preîncălzit la 180°C. Transferaţi crutoanele într-un bol.

Prăjiţi cârnaţii în tigaie până când devin auriu-maronii, apoi tăiaţi-i în bucăţi mici şi puneţi-i peste crutoane.

In aceeaşi tigaie, sotaţi ceapa roşie şi ţelina, ambele tăiate mărunt, adăugând încă puţin unt. Imediat ce s-au înmuiat, adăugaţi pătrunjelul, salvia şi cimbrul, mărunţite. Amestecaţi pentru a omogeniza şi turnaţi amestecul peste cârnaţi.

Fierbeţi supa cu fructele uscate într-o oală, apoi transferaţi în tigaie, alături de celelalte ingrediente. Asezonaţi cu sare şi piper negru şi omogenizaţi. Aşezaţi umplutura într-o tavă, pe hârtie de copt, acoperiţi cu folie de aluminiu şi introduceţi în cuptorul preîncălzit la 180°C, vreme de 30 de minute.

Pentru sos, fierbeţi vinul, în care aţi adăugat scorţişoara, zahărul şi apa. Adăugaţi merişoarele şi fierbeţi la foc mic, până când sosul scade. Strecuraţi sosul de la friptură şi fierbeţi-l într-un vas, pe foc, până când scade.

Serviţi curcanul cu umplutura şi cele două sosuri.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.