Curcan glasat cu sos de soia si miere
PrinteazaCurcan glasat cu sos de soia si miere din: curcan mic (circa 3 kg), sare, piper, unt, sofran, ceapă verde, morcovi, radacina de pătrunjel, rădăcină de ţelină, zeamă concentrată de legume (Knorr+apă), zeamă de portocală, vin rosu, ceapa, foi de dafin, cuisoare, sos de soia, miere lichida, amidon, patrunjel verde.
Ingrediente:
- 1 curcan mic (circa 3 kg)
- sare
- piper
- 80 g unt moale
- puţin şofran (0,1 g)
- 3 linguri codiţe de ceapă verde, tăiate rondele
- 2 morcovi
- 2 rădăcini de pătrunjel
- 1/2 rădăcină de ţelină
- 700 ml zeamă concentrată de legume (Knorr+apă)
- 200 ml zeamă de portocală
- 500 ml vin roşu
- 1/2 ceapă curăţată
- 1 foaie de dafin
- 3 cuişoare
- 3 linguri sos de soia
- 2 linguri miere lichidă
- 2 linguri amidon
- 3 fire de pătrunjel verde
Mod de preparare:
O bine curcanul, se zvântă, se sărează şi se piperează pe dinăuntru şi pe din afară şi se aşează într-o tavă adâncă.
Se freacă untul spumă, se amestecă cu şofranul, rondelele de ceapă verde, sare şi piper şi se pune într-o pungă de plastic.
Se desprinde cu coada unei linguri pielea de pe pieptul de curcan şi se spriţează sub ea untul din punga de plastic, după ce s-a tăiat un colţ al acesteia. Se întinde untul cu palmele peste tot pieptul de curcan şi se leagă cu aţă de bucătărie aripile şi pulpele.
Se curăţă zarzavatul (morcovii, pătrunjelul şi ţelina) se spală, se taie mărunt şi se pune în tavă, de jur împrejurul curcanului.
Se dă curcanul la cuptorul încins la 160° şi se lasă să se pătrundă 2 ore şi jumătate, adăugând – puţin câte puţin – zeama de legume. (După 2 ore se acoperă cu folie de aluminiu.)
Intre timp, se amestecă zeama de portocală cu vinul roşu, se adaugă ceapa, în care s-au înfipt cuişoarele şi foaia de dafin, se pune pe foc şi se lasă să fiarbă până ce scad la 300 ml.
Se amestecă sosul de soia cu mierea şi se unge cu el curcanul pe toate părţile, cam cu 15 minute înainte de epuizarea timpului de coacere, după care se dă din nou la cuptor.
Se scoate, apoi, tava din cuptor şi se ţine curcanul la cald. Se strecoară sosul din tavă, se degre- sează, se amestecă cu zeama de portocale şi vinul, se pun pe foc şi se lasă să dea în clocot.
Se amestecă amidonul cu puţină apă rece şi se încorporează în sos, pentru a-l “lega”.
Se mai dă: sosul într-un clocot şi se gustă de sare şi piper. Se tranşează curcanul, se presară peste el pătrunjelul verde tocat şi se serveşte cu sos şi cu garnitură de castane sau de varză roşie.
Curcan glasat cu sos de soia si miere
Pofta buna!