Curcan glasat cu sos de soia si miere

Printeaza

Curcan glasat cu sos de soia si miere din: curcan mic (circa 3 kg), sare, piper, unt, sofran, ceapă verde, morcovi, radacina de pătrunjel, rădăcină de ţelină, zeamă concentrată de le­gume (Knorr+apă), zeamă de portocală, vin rosu, ceapa, foi de dafin, cuisoare, sos de soia, miere lichida, amidon, patrunjel verde.

Ingrediente:

  • 1 curcan mic (circa 3 kg)
  • sare
  • piper
  • 80 g unt moale
  • puţin şofran (0,1 g)
  • 3 linguri codiţe de ceapă verde, tăia­te rondele
  • 2 morcovi
  • 2 rădăcini de pătrunjel
  • 1/2 rădăcină de ţelină
  • 700 ml zeamă concentrată de le­gume (Knorr+apă)
  • 200 ml zeamă de portocală
  • 500 ml vin roşu
  • 1/2 ceapă cu­răţată
  • 1 foaie de dafin
  • 3 cuişoare
  • 3 linguri sos de soia
  • 2 linguri miere li­chidă
  • 2 linguri amidon
  • 3 fire de pătrunjel verde

 

Mod de preparare:

O bine curcanul, se zvântă, se sărează şi se piperează pe dinăuntru şi pe din afară şi se aşează într-o tavă adâncă.

Se freacă untul spumă, se amestecă cu şofranul, rondelele de ceapă verde, sare şi piper şi se pune într-o pungă de plastic.

Se desprinde cu coada unei linguri pielea de pe pieptul de curcan şi se spriţează sub ea untul din punga de plastic, după ce s-a tăiat un colţ al acesteia. Se întinde untul cu palmele peste tot pieptul de curcan şi se leagă cu aţă de bucătărie aripile şi pulpele.

Se cură­ţă zarzavatul (mor­covii, pătrunjelul şi ţelina) se spală, se taie mărunt şi se pune în tavă, de jur împrejurul curcanului.

Se dă curcanul la cuptorul încins la 160° şi se lasă să se pătrundă 2 ore şi jumătate, adău­gând – puţin câte puţin – zeama de le­gume. (După 2 ore se acoperă cu folie de aluminiu.)

Intre timp, se ames­tecă zeama de portocală cu vinul ro­şu, se adaugă ceapa, în care s-au în­fipt cuişoarele şi foaia de dafin, se pu­ne pe foc şi se lasă să fiarbă până ce scad la 300 ml.

Se amestecă sosul de soia cu mierea şi se unge cu el curcanul pe toate părţile, cam cu 15 minute înainte de epuizarea timpului de coacere, după care se dă din nou la cuptor.

Se scoate, apoi, tava din cuptor şi se ţine curcanul la cald. Se strecoară sosul din tavă, se degre- sează, se amestecă cu zeama de por­tocale şi vinul, se pun pe foc şi se lasă să dea în clocot.

Se amestecă amido­nul cu puţină apă rece şi se încorpo­rează în sos, pentru a-l “lega”.

Se mai dă: sosul într-un clocot şi se gustă de sare şi piper. Se tranşează curcanul, se presară peste el pătrunjelul verde tocat şi se serveşte cu sos şi cu garni­tură de castane sau de varză roşie.

Curcan glasat cu sos de soia si miere

Curcan_glasat_cu_sos_de_soia_si_miere

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.