Curcan in sos de vin
PrinteazaCurcan in sos de vin din: carne de curcan, ulei, vin, bulion, ceapa, sare, otet.
- 1,5 kg carne de curcan (de preferat pulpe sau/şi piept)
- 4 linguri ulei (sau untură)
- 1 cană vin roşu
- 1 lingură bulion
- 1 ceapă
- sare
- eventual: 1 lingură oţet
Mod de preparare:
Carnea se curăţă, se spală şi se taie în bucăţi mai mari (dacă este un curcan întreg). Intr-o cratiţă de 3-4 I se pune uleiul şi se prăjeşte carnea bine pe toate părţile.
Când s-a rumenit, se adaugă 1-2 pahare de supă sau apă caldă şi carnea se lasă sâ fiarbă înăbuşit la foc mic, până ce se moaie, încât poate pătrunde furculiţa în ea. Atunci se scoate carnea şi în sosul respectiv se adaugă ceapa tăiată mărunt, bulionul, piperul (boabe sparte, nu măcinat) şi sarea (după gust).
După aceea, se mai toarnă cam 1 pahar de apă sau supă şi sosul se lasă sâ fiarbă la foc mic, până ce ajunge la consistenţa unei smântâni mai subţiri (iar ceapa s-a muiat bine). Atunci se adaugă carnea (deja fiartă), vinul roşu, eventual oţetul şi se continuă fiertul încă 10-15 minute la foc domol.
Friptura se serveşte caldă, cu garnitură de cartofi prăjiţi sau fierţi.
Ca subtilitate de pregătire, menţionăm că se recomandă ca sosul de bulion sâ fie strecurat înainte de a fi amestecat cu carnea şi cu vinul. De asemenea, există diferite păreri cu privire la mirodeniile necesare. Unii preferă folosirea cuişoarelor, a nucşoarei şi chiar a usturoiului. Noi preferăm numai piperul, aşa cum am scris în reţetă.
Pofta buna!