Curcan la tava cu mere si coniac
PrinteazaCurcan la tava cu mere si coniac din: curcan, unt, mere, coniac, sare, piper.
- 1 curcan de 3-4 kg
- 100 g unt
- 4-5 mere
- 2 linguri cu coniac
- sare
- piper boabe
Mod de preparare:
Curăţaţi pasărea de resturi de fulgi şi tuleie, frecaţi-o cu mălai, goliţi-o de măruntaie şi de intestine. Scoateţi târtiţa şi guşa (care pot fi gătite separat).
Spălaţi pasărea în mai multe ape, lăsaţi-o să se scurgă într-un vas mare, apoi săraţi-o pe dinăuntru şi lăsaţi-o să stea 1/2 oră. în felul acesta se scurge tot sângele. Scurgeţi şi spălaţi din nou.
Umpleţi curcanul cu mere decojite şi tăiate felii, cu măruntaiele păstrate (ficat, inimă, pipotă) puţin sărate şi piperate. Umpleţi golul prin care aţi pus umplutura cu o felie de pâine, puneţi curcanul în tava unsă cu unt şi stropiţi-1 cu puţin coniac (2 linguri).
Umpleţi tava de friptură cu 1 cană cu apă şi lăsaţi pasărea să se frigă la foc potrivit.
După 1 oră, friptura se întoarce. Stropiţi des cu sosul în care se face. Scoateţi curcanul pe un platou mare, tranşaţi-1 şi aşezaţi bucăţile de friptură pe farfurii.
Serviţi alături piure de cartofi sau de castane, broccoli fiert în aburi, ciuperci fripte sau morcovi fierţi, lângă pâine de casă şi vin alb.
Pofta buna!