Curcan prajit
PrinteazaCurcan prajit din: curcan, sare, piper, costita, ceapa, telina verde, patrunjel, unt, vin, zeama de gaina, paine din malai, boia, amidon, merisoare.
- 1 curcan (circa 6 kg)
- sare
- piper
- 250 g costiţă
- 3 cepe mari
- 150 g ţelină verde (apio)
- 1 legătură de pătrunjel
- 50 g unt
- 200 ml vin alb
- 150 ml zeamă de găină
- 500 g pâine din mălai veche de o zi
- 1 lingură de boia dulce
- 3 linguri de amidon de porumb
- merişoare, după gust
Mod de preparare:
Se spală bine curcanul, în interior şi pe exterior, şi se freacă cu sare şi piper. Se taie costiţa cubuleţe şi se lasă să se topească într-o tigaie.
Se curăţă ceapa şi ţelina verde şi se taie mărunt. Se spală pătrunjelul şi se toacă mărunt.
Se adaugă ceapa, ţelina şi pătrunjelul în tigaie, peste costiţa topită, şi se călesc scurt, după care se adaugă untul.
In continuare, peste amestec se toarnă 100 ml vin şi zeama de găină şi se amestecă totul cu pâinea, tăiată în prealabil cuburi. Rezultă un aluat semi-solid, care însă nu trebuie să fie foarte umed.
Se încălzeşte cuptorul în prealabil la 160 °C (ventilator 140 °C). Se introduce umplutura în curcan, care apoi se coase şi se aşează într-o tavă pentru friptură. Se bagă curcanul la cuptor şi se lasă să se coacă 4-5 ore, până când pielea devine crocantă.
Din când în când, peste curcan se toarnă zeama de la friptură sau, la nevoie, apă. După ce s-a rumenit, se scoate curcanul din tavă şi se păstrează la cald.
Pentru sos, se strecoară zeama de la friptură şi se completează cu restul vinului şi eventual cu zeamă de găină. Se dă în clocot amestecul şi se leagă cu amidonul din porumb, amestecat în prealabil cu apă.
La sos se mai poate adăugă 1 lingură de merişoare.
Pofta buna!