Curcan rumenit cu glazura de lămâie şi piper negru
PrinteazaCurcan rumenit cu glazura de lămâie şi piper negru din: curcan, unt, ulei de masline, ceapa, costita, usturoi, pesmet, castane, patrunjel, busuioc, zeama si coaja de lamaie, malai, carne tocata, vin, zahar si piper.
- 1 curcan de circa 4,5 kg
- 100 g unt
pentru umplutura:
- 1 lingura ulei de masline
- 1 ceapa, tocata marunt
- 140 g costita taiata cuburi
- 2 catei de usturoi, zdrobiti
- 100 g pesmet proaspat
- 200 g castane, fierte – poti inlocui cu cartofi
- 2 linguri patrunjel, tocat
- 2 linguri bucuios, tocat
- zeama si coaja rasa de la 1 lamaie
- 75 g malai
- 500 g carne tocata pentru carnati
- 175 ml vin alb
pentru glazura:
- zeama si coaja rasa de la 2 lamai, plus 1 lamaie taiata felii subtiri
- 4 linguri zahar
- piper negru, zdrobit
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la semnul 5/190C. Pentru a prepara umplutura, incinge uleiul si prajeste ceapa si costita 10 minute, adaugand usturoiul in ultimele 2 minute. transfera intr-un bol si adauga ingredientele ramasa. Umple cavitatea curcanului cu amestecul, fara sa exagerezi pentru ca umplutura se va dilata.
Unge curcanul cu unt, presara sare si piper si da la cuptor 30 de minute. unge frecvent cu sucurile din tava si apoi acopera cu folie si a la cuptor 1 ora si 45 de minute, ingand la fiecare 30 de minute.
Prepara glazura de lamaie, cu coaja si zaharul pana cand devine sirop. mareste temperatura cuptorului la semnul 6/200C., indeparteaza folia si unge cu glazura.
Acopera cu felii de lamaie, presara piper negru si da la cuptor 20-30 de minute. Verifica daca e gata: inteapa cu fruculita in partea cea mai groasa si daca zeama care se scurge e limpede, inseamna ca friptura e gata.
In caz contrat, da din nou la cuptor 15 minute, acopera curcanul cu folie si lasa sa stea deoparte 30 de minute – 1 ora inainte de a taia felii.
Curcan rumenit cu glazura de lămâie şi piper negru
Pofta buna!