Curry de peste din provincia Goa
PrinteazaProvincia Goa, situată pe coasta de sud-vest a Indiei, a fost o colonie portugheză timp de 450 de ani, gastronomia acestei zone reflectând suprapunerea influenţelor portugheze peste tradiţia culinară locală.
Fiind o regiune de coastă, nu este de mirare că peştele este unul dintre alimentele de bază, soiul cel mai des folosit fiind o specie locală de plătică.
Sosul pentru acest curry se prepară din tamarind, roşii, ceapă şi o pastă obţinută dintr-un amestec de usturoi cu ghimbir, ardei iuţi roşii, curcumâ, seminţe de coriandru, cardamom şi chimen indian.
Un ingredient esenţial în aproape toate reţetele specifice acestei provincii este nuca de cocos. Dintr-un curry de peşte, care trebuie să hrănească o familie întreagă, nu poate să lipsească miezul proaspăt de nucă de cocos dat pe râzătoare.
Peştele se taie în bucăţi mici, fiecare cât o îmbucătură, apoi se fierbe uşor în sosul de legume. Se serveşte cu orez simplu.
In unele reţete se foloseşte nu doar miezul de nucă de cocos, ci şi laptele, care face ca sosul să devină mai cremos, deşi acreala tamarindului (unii folosesc pentru acrit chiar oţet!) acoperă de regulă gustul laptelui de cocos.
Dacă nu găsiţi plătică, puteţi folosiţi ton.