Curry din capete de peşte

Printeaza

Curry_din_capete_de_pesteAceastă mâncare este originară din Singapore, de la mijlocul secolului XX, când un bucătar mai zgârcit s-a gândit că e o adevărată risipă să arunce capetele de peşte dacă puteau fi folosite la ceva. De atunci, curry din capete de peşte a devenit o mâncare naţională în Singapore.

In bucătăria asiatică nu se consumă în general capetele separat de restul peştelui, astfel încât aceasta pare a fi o invenţie tipic singaporeză, deşi ea poate fi întâlnită şi în Malaysia.

Există diferite moduri de prezentare ale acestui curry. In restaurantele din Singapore, curry se pregăteşte dintr-un singur cap de peşte mare, de obicei biban roşu de mare, şi se serveşte cu un sos condimentat şi foarte iute, pe frunze de bananier. Se poate folosi şi capul de epinefel sau chiar de somon.

In alte variante se folosesc mai multe capete de la peşti mai mici, care se fierb împreună în sosul de curry.

Acesta este unul dintre preparatele asiatice pe care numai cei mai curajoşi dintre occidentali se încumetă să le încerce. Singaporezii consumă toate părţile capului, inclusiv gura cu dinţi şi ochiul enorm, de un alb lăptos.

Drept garnituri se pot folosi okra, vinetele, roşiile şi ceapa şalotă, condimentele utilizate fiind ardeii iuţi verzi şi roşii, curcuma şi sucul de tamarind.

Curry_din_capete_de_peste_03

Curry din capete de peste

Ingrediente:

  • 10 catei de usturoi
  • 20 cepe salota
  • 10 ardei iuti rosii thailandezi uscati
  • 1 bucata ghimbir, taiata in fasii de 5 cm
  • 1/2 lingurita curcuma macinata
  • 1 tulpina iarba de lamaie, taiata in felii
  • 4 linguri ulei
  • 875 g capete de peste
  • 2 linguri pulpa de tamarind
  • 450 ml apa
  • 450 ml lapte de cocos
  • 5 okra mici
  • 1 vanata chinezeasca sau japoneza, taiata in 6 bucati
  • 1 lingurita sare
  • 1 lingura zahar
  • ceapa verde taiata felii
  • rosii taiate felii

 

Mod de preparare:

Măcinaţi într-un blender usturoiul, cepele şalote, ardeii iuţi, ghimbirul, curcumă şi iarba de lămâie; adăugaţi 2 linguri de ulei.

Separat, într-o cratiţă umplută cu apâ clocotită, opăriţi capetele de peşte aproximativ 3 minute, apoi cufundaţi-le în apă rece pentru câteva minute. Scurgeţi-le de apă şi lâsaţi-le deoparte.

Inmuiaţi pulpa de tamarind în apâ şi strecuraţi-o, păstrând sucul. Incălziţi restul de 2 linguri de ulei într-o cratiţă. Adăugaţi amestecul de usturoi, împreună cu frunzele de curry şi fierbeţi-l amestecând des aproximativ 5 minute, cât să-şi lase aromele.

Puneţi praf de curry şi continuaţi sâ fierbeţi sosul încă un minut.

Adăugaţi 250 ml apă, lăsaţi amestecul să fiarbă la foc mic 3 minute, apoi turnaţi în el şi restul de 250 ml apă, împreună cu sucul de tamarind, laptele de cocos, capetele de peşte, okra si vânâta.

Lăsaţi mâncarea să fiarbă 5 minute din momentul în care a început sâ clocotească, la foc mic, fârâ capac, astfel încât peştele sâ fie bine pătruns.

Adăugaţi sarea şi zahărul şi amestecaţi bine. Garnisiţi totul cu ceapă verde şi roşii.

Curry din capete de peste

Curry din capete de peste

Pofta buna!

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.