Curry verde aromat cu carne de vită
PrinteazaO reteta de curry verde aromat cu carne de vita din: ardei iute, ceapa rosie, usturoi, ghimbir, coriandru, iarba de lamaie, lamaie verde, ulei vegetal, coriandru, chimion, boabe de piper negru, sare de mare, pasta de creveti, file de vita, vinete, ulei vegetal, ardei, sos de peste, zahar brun si busuioc.
Pentru acest preparat, puteti folosi orice carne frageda (inclusiv depasăre sau de peşte mai tare). Culoarea verde a acestui curry se mai estompeazâ în timpul preparării, însă aromele şi gustul se vor intensifica la foc. Folosiţi mai puţini ardei iuţi dacă nu vă place mâncarea foarte picantă.
Pastă de curry verde:
- 10 ardei iuţi verzi, lungi
- 3 cepe roşii, curăţate
- 6 căţei de usturoi, curăţaţi
- 1 bucată de 4 cm de rădăcină de ghimbir curăţată
- 1 legătură de coriandru, doar tulpina
- 2 tulpini de iarbă de lămâie, curăţate
- 3 frunze de lamâi verde kaffir (sau coaja rasă fin de la o lămâie verde)
- 1-2 linguri de ulei vegetal
- 1 lingură de seminţe de coriandru
- 1 lingură de seminţe de chimion
- 1/2 de linguriţă de boabe de piper negru
- 1 linguriţă de sare de mare
- 1 linguriţă de pastă de creveţi (opţional)
Curry de vitel:
- 450 g de file de vită sau muşchi de vită
- 5 vinete mici (sau una obişnuită)
- 1 lingură de ulei vegetal
- 400 ml lapte de nucă de cocos la conservă
- 2 ardei roşii, tăiaţi pe din două, pe lung
- 2 frunze de lămâie verde kaffir, rupte pe jumătate
- 1 1/2 linguri de sos de peşte
- 1 linguriţă de zahăr de palmier (sau zahăr- brun)
- 1 mână de busuioc sau coriandru
Mod de preparare:
Preparaţi mai întâi pasta de curry. Tocaţi mare ardeii iuţi, cepele roşii, usturoiul, ghimbirul şi tulpinile de coriandru şi puneţi-le într-un mixer. Tocaţi mărunt iarba de lămâie şi frunzele de lămâie verde, adăugaţi-le în robotul de bucătărie şi măcinaţi-le până obţineţi o pastă fină, punând şi 1-2 linguri de ulei.
Prăjiţi seminţele de coriandru şi de chimion la foc potrivit, într-o tigaie uscată, până când emană un miros plăcut. Intr-un mojar, măcinaţi mirodeniile prăjite, boabele de piper şi sarea. Puneţi-le în robotul de bucătărie şi adăugaţi pasta de creveţi (dacă folosiţi). Amestecaţi până când se omogenizează bine, oprindu-vă din când în când pentru a curăţa marginile bolului, asigurându-vă că obţineţi o pastă omogenă.
Pentru a prepara curry-ul, tăiaţi carnea de vită bucăţele şi lăsaţi-o deoparte. La fel, tăiaţi vinetele bucăţele şi daţi-le deoparte.
Incingeţi uleiul într-o cratiţă mare sau într-un wok. Adăugaţi 3-4 linguri de pastă de curry şi amestecaţi la foc moderat până când degajă un miros plăcut. Adăugaţi laptele de nucă de cocos şi lăsaţi compoziţia să fiarbă la foc mic. Când uleiul se separă de lapte, adăugaţi vinetele, ardeii iuţi, frunzele de lămâie verde, sosul de peşte şi zahărul. Gătiţi totul 3-4 minute până când vinetele se frăgezesc, apoi adăugaţi carnea de vită şi gătiţi-o încă 2 minute. Luaţi cratiţa de pe foc.
Puneţi curry-ul în boluri calde şi presăraţi deasupra busuiocul sau coriandrul. Serviţi imediat, cu orez fierbinte, aromat cu iasomie.
Curry verde aromat cu carne de vită
Pofta buna!