Curs rapid de alegere a vinului: Vinul reprezinta mult mai mult decat o simpla bautura, oferind o experienta aparte pentru fiecare dintre noi.
Oricat de subiectiva poate fi aceasta experienta, sunt cateva elemente simple de care trebuie sa tinem cont la alegerea vinului, pentru a fi siguri ca am facut optiunea corecta.
Un grafic explicativ, intocmit de o serie de specialisti din domeniul servirii vinului, cuprinde totate informatiile de care aveti nevoie pentru a putea asocia intotdeauna vinul in mod corect cu orice fel de preparat.
Iata mai jos ce trebuie sa stiti pentru a putea da sfaturi despre vin ca niste adevarati somelieri:
TIPURI DE VIN
1 – Aproape transparent
Vin spumant, Vinho Verde, Muscadet, Riesling
12 – Mov puternic
Syrah, Cabernet Sauvignon, Malbec, Mourvedre, Petite Sirah, Petit Verdot, Nero d’Avola, Aglianico
14 – Bronz (ars)
Sherry, Port, Madeira, Marsala, Muscat, vinuri foarte vechi
Curs rapid de alegere a vinului: PAHARE DE VIN
1 – Pahar de tip flaut pentru vin spumant (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)
Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
120-160 calorii
Alcool 9-14%
A se servi la temperaturi cuprinse intre 6°C (sortimentele neinvechite) si 9°C (sortimentele invechite).
A se consuma in doua zile de la deschiderea sticlei.
2 – Pahar pentru vin alb (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)
Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
110-170 calorii
(pentru vinuri dulci, mai adaugati 50 calorii)
Alcool 9-14%
A se servi la temperaturi cuprinse intre 6°C (sortimentele neinvechite) si 12°C (sortimentele invechite).
A se consuma intr-o saptamana de la deschiderea sticlei.
3 – Pahar pentru vin universal (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)
Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
110-170 calorii
Alcool 9-14%
Temperatura recomandata pentru servire este de 9°C.
A se consuma intr-o saptamana de la deschiderea sticlei.
5 – Pahar pentru vin rosu usor (capacitate recomandata 6 oz sau 17,74 cl)
Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
120-180 calorii
Alcool 10-15%
Temperatura recomandata pentru servire este de 12°C.
A se consuma in doua zile de la deschiderea sticlei.
6 – Pahar pentru vin de desert (capacitate recomandata 3 oz sau 8,87 cl)
Ce trebuie sa stim despre vinul din acest pahar:
190-290 calorii
Alcool 14-20%
Temperatura recomandata pentru servire este de 20°C.
A se consuma in interval de o luna de la deschiderea sticlei.
Curs rapid de alegere a vinului: VINURI SI PREPARATE CULINARE
1 – Vin spumant
Mancaruri sarate
Exemple: cartofi prajiti, cipsuri de cartofi, caviar, anchoa, sushi, floricele de porumb
Preparate din carne: peste, fructe de mare, pui, alte tipuri de carne de pasare
Ce miros simtiti?
-cat de intens?
-ce arome de fructe simtiti?
-ce alte arome identificati?
-se simte un miros usor mineral?
-vinul provine din butoaie din lemn de stejar?
Ce gust simtiti?
-Simtiti un gust dulce?
-numiti cateva gusturi de fructe pe care le simtiti
-ce alte arome simtiti?
-cat de intense sunt aceste arome?
-simtiti o aroma mineral?
-cat de acid este vinul?
-se simte gustul de tannin?
-se simte gustul de alcool in gat?
-cat de mult ramane gustul dupa ce nu mai aveti vin in gura?
Vinul Monte Bello: Istorie, Variații și Ghid de Servire pentru Cunoscători. Ridge Vineyards’ Monte Bello este nu doar un vin, ci un simbol al măiestriei și tradiției în vinificația din California. Cabernet Sauvignon-ul său, cu straturi complexe și o longevitate impresionantă, reprezintă o combinație armonioasă între terroir-ul unic al Santa Cruz Mountains și filosofia dedicată […]
Vinul Opus One: Ghidul Suprem al Vinului de Napa Valley. Opus One este rezultatul colaborării dintre Robert Mondavi și Baronul Philippe de Rothschild, fiind un simbol al sinergiei dintre tradiția europeană și inovația americană în Napa Valley, California. Lansat în 1979, Opus One a fost unul dintre primele vinuri premium din Napa, stabilind un standard […]
Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.
Foarte interesant