Cuscus cu legume
PrinteazaO reteta de cuscus cu legume din: rosii, vinete, morcovi, dovlecei, ceapa, usturoi, supa concentrata de legume, ulei de masline extravirgin, boia iute, scortisoara, sofran, sare, piper, cuscus, stafide si patrunjel tocat.
- 500 g roşii
- 200 g vinete
- 150 g morcovi
- 150 g dovlecei (zucchini)
- 1 ceapă
- 2 căţei de usturoi
- 1 polonic supă concentrată de legume
- 3 linguri ulei de măsline extravirgin
- 1 linguriţă boia iute
- 1 vârf de cuţit scorţişoară
- 1 vârf de cuţit şofran
- sare şi piper
pentru cuşcuş:
- 180 g cuşcuş
- 80 g stafide
- 350 ml apă
pentru decor:
- 1 lingură pătrunjel tocat
Mod de preparare:
Taie ceapa şi usturoiul rondele subţiri. Opăreşte câteva secunde roşiile în apă clocotită, decojeşte-le şi taie-le cuburi mici. Curăţă legumele şi taie cuburi morcovii, vinetele şi dovleceii. Căleşte ceapa şi usturoiul într-un castron de sticlă sau de ceramică cu uleiul de măsline. Adaugă boiaua şi, când ceapa devine aurie, pune legumele tăiate.
Aşază vasul în cuptor reglat la opţiunea grill şi putere medie, şi căleşte legumele, adaugă roşiile, scorţişoara şi şofranul. Toarnă supa concentrată de legume, apoi sărează şi piperează, după gust. Fierbe totul circa 8 minute, având grijă ca legumele să rămână aldente.
Pentru cuşcuş fierbe într-un vas apa cu 1/2 linguriţă de sare, adaugă cuşcuşul şi stafidele, apoi amestecă. Acoperă vasul cu un capac şi lasă cuşcuşul să se umfle 10 minute; în acest fel, îşi va continua fierberea datorită aburilor care se formează sub capac. Aşază cuşcuşul pe farfurii, pune deasupra legumele, presară pătrunjel tocat şi serveşte imediat.
Cuscus cu legume
Pofta buna!