Cuşcuş
PrinteazaCuşcuş este un aliment de bază în bucătăria nord-africană, fiind considerat mâncarea naţională a Marocului.
El constă din mici granule de grâu dur, care se acoperă cu un strat fin de făină şi se fierb la abur.
Pentru a forma aceste granule, grâul dur şi făina se stropesc cu puţină apâ sărată, apoi se freacă cu palmele pe marginea unui castron nu prea adânc, făcut din paie.
Cuşcuşul obţinut în acest fel se fierbe la abur, într-un vas alcătuit din două piese, numit couscousiere, care arată ca o strecurătoare din metal pusă deasupra unei cratiţe largi.
In vasul de sus se pun granulele de grâu dur, în timp ce în vasul de jos se pun carnea şi legumele. Pe măsură ce mâncarea din vasul de jos fierbe, cuşcuşul de deasupra se îmbibă cu aburii aromaţi.
In Maroc, cuşcuş nu se serveşte niciodată ca garnitură, aşa cum se face în Occident, în schimb, el este însoţit de carne şi de o ciorbă făcută din legume, pui şi stafide sau chiar de peşte făcut în sos de roşii.
El se mănâncă întotdeauna la sfârşitul unui banchet, astfel încât gazda sâ se asigure câ nici un oaspete nu pleacă de la masă flămând.
Familiile tradiţionale marocane iau vinerea o masă caldă formată din cuşcuş împreună cu nenumărate garnituri.
Cuscus
Ingrediente:
- 600 ml apa
- 1/4 lingurita sare
- 275 g cuscus
Mod de preparare:
Puneţi apa la fiert într-o cratiţă mare.
Când începe sâ clocotească, adăugaţi sarea şi amestecaţi.
Trageţi vasul de pe foc, acoperiţi-l şi lasaţi-l să se odihnească aproximativ 5 minute, până ce toată apa a fost absorbită.
Apoi afânaţi-l, amestecându-l cu o furculiţă.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- din ce este facut cuscusul
- cuscus preparare
- cus cus
- cuşcuş
Foarte interesant
Da si foarte bun cuscusul
Nu-mi place, sincera sa fiu nu-mi place cuscusul de nicio culoare