Dal Masala

Printeaza

Dal Masala

Dal MasalaDal este la fel de important pentru un bucătar indian, precum porridge-ul pentru scoţieni sau orezul pentru chinezi. Mâncarea este aproape nelipsită de la masa indienilor.

Termenul numeşte o gamă de leguminoase, printre care se numără masoor dai (linte roşie), moong dai (fasole mung decorticată) şi toor dai (mazăre indiană). Dai maşala cunoaşte diferite forme, în funcţie de soiul de dai ales şi de condimentele preferate.

Una dintre cele mai simple modalităţi de preparare a unui dai maşala este cu masoor dai, a cărei culoare devine galben-aurie prin fierbere. Lintea trebuie spălată şi scursă de apă, iar timpul de fierbere este foarte scurt. Apoi se călesc ceapă, usturoi şi ghimbir până se înmoaie şi se adaugă un vârf de cuţit de curcuma.

Lintea se căleşte împreună cu celelalte ingrediente şi se lasă să fiarbă aproximativ 15 minute, în clocot mic. Se adaugă sare după gust şi maşala, adică un amestec de condimente măcinate şi prăjite – coriandru, chimion turcesc, cardamom, scorţişoară, cuişoare, boabe de piper sau nucşoară. Gustul specific este datorat acestui amestec de condimente.

Se lasă să fiarbă la foc domol, până când se transformă într-un piure moale, aromat.

 

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.