De ce să foloseşti un săpun natural. Care sunt ingredientele prietenoase cu pielea
PrinteazaCu toţii încercăm să minimizăm cantitatea de toxine pe care organismul nostru îl asimilează din ceea ce mâncăm, bem sau respirăm. Astfel, încercam să mâncăm cât mai sănătos, bem apa purificată, realizăm chiar şi programe de detoxifere. Ceea ce însă puţini oameni conştientizează este cantitatea de toxine pe care o absorbim prin piele.
Iar săpunul, unul dintre cele mai folosite produse în rutină de îngrijire a pielii şi a părului conţine numeroase chimicale suspecte, vopseluri, arome, substanţe despre care nici nu ştim că ar trebui să ne ferim. Aşa că dacă doriţi să minimizaţi considerabil expunerea la aceste toxine ascunse, ar fi bine să optaţi pentru săpunuri naturale.
“Multe persoane au pielea sensibilă şi nu reacţionează deloc bine la săpunurile din comerţ. Cu ajutorul unui săpun natural poţi reduce şi chiar preveni o multitudine de probleme ale pielii cauzate de ingredienţii chimici iritanţi. Săpunurile naturale au ingredinete care nu au fost produse cu ajutorul ierbicidelor, fertilizatorilor chimici sau pesticidelor, multe dintre acestea recunoscute ca fiind cancerigene”, explica Mihaela Jarai, specialist în cosmetică organică.
La fel ca şi în cazul alimentelor, atunci când achiziţionam produse cosmetice trebuie să ştim să citim etichetele. Asiguraţi-vă că ingredientele sunt 100% naturale şi vin din surse naturale. Cele mai obişnuite ingrediente dintr-un săpun natural sunt: uleiul de cocos, de măsline, avocado, shea, laptele de capră şi cocos, uleiurile esenţiale, untul de shea african plus multe plante medicinale: muşeţel, lavanda, galbenele. Majoritatea săpunurilor comerciale au scos toate elementele bune din procesul de producţie şi au înlocuit aceste ingrediente cu agenţi spumanţi artifiali, coloranţi şi chimicale puternice. Astfel de produse, care mai degrabă ar trebui numite detergenţi sunt rele nu doar pentru piele, dar şi pentru mediu.
Atenţie la săpunurile antibacteriene!
“În săpunurile comerciale glicerina care se produce în timpul procesului de saponificare este înlăturată. Glicerina este o substanţă extrem de profitabilă, care este de obicei vândută companiilor care produc loţiuni şi creme, de care pielea acum uscată de săpunurile dure, are atât de multă nevoie. Săpunurile antibacteriene conţin de multe ori triclosan, un chimical toxic recunoscut drept cancerigen. Utilizarea frecvenţă a unor astfel de produse va avea ca rezultat depozitarea acestor toxine în grăsimea din corp sau chiar în creier, iar acumularea acestora în organism conduce cu siguranţă la boli”, adăugă Mihaela Jarai.
Cum se fabrică săpunurile naturale
Şi în cazul săpunului natural există diferite modalităţi de producţie. În principiu acesta se poate realiza prin topire (pe bază de glicerina şi de cele mai multe ori transparent), prin metodă la cald sau la rece. Prima variantă ar trebui să o evitaţi, iar diferenţa dintre ultimele două este că metodă la cald foloseşte căldura după procesul de saponificare, iar metodă la rece nu. Desigur că presarea la rece este cea mai bună metodă pentru săpunurile de calitate deoarece este un proces lent care păstrează active proprietăţile ingredientelor. Săpunurile realizate prin metodă la rece sunt realizate dintr-o combinaţie de uleiuri şi leşie. Acest produs din urmă poate că sună suspect, dar toate calităţile caustice sunt înlăturate în timpul procesului de saponificare, iar din reacţie celor două ingrediente se creează glicerina.
Ce ingrediente trebuie să aibă săpunurile naturale
• Atunci când alegeţi săpunul uitaţi-vă cu atenţie să nu conţină coloranţi artificiali şi parfum, pentru că acestea sunt chimicale sintetice. Dacă vreţi un miros plăcut puteţi cumpăra săpunuri pe bază de coloranţi şi uleiuri esenţiale naturale.
• Un alt ingredient pe care ar trebui să-l căutaţi în săpunurile naturale este bentonitul, folosit pentru a creşte clăbucul şi recunoscut pentru proprietăţile detoxifiante, deoarece se leagă de toxine şi le scoate din corp.
• Pe de altă parte, uleiurile esenţiale de rozmarin şi patchouli care se regăsesc în compoziţia unor săpunuri stimulează creşterea părului şi stopează căderea lui, iar argila Bentonite reface echilibrul natural al părului absorbind excesul de ulei de la suprafaţa scalpului, purificând folicul capilar. Aceasta argilă este de la Marea Moartă, cel mai jos punct din lume. Se recomanda pentru toate tipuri de păr dar în special pentru cel gras.
• În India, turmericul este folosit în cosmetică încă din antichitate, fiind recunoscut şi că remediu Ayurvedic. Folosit ca ingredient cosmetic, turmericul reduce pigmentarea fetei, e un exfoliant fin, un bun antiinflamator şi antioxidant, ajuta la tratarea acneei şi a punctelor negre. Recomandat pentru toate tipurile de ten, dar şi pentru tenul afectat de eczemă.
• Cărbunele activ şi nămolul din Marea Moartă sunt ingredientele ideale ale unui săpun care poate juca rolul unui demachiant uşor, excelent pentru curăţarea în profunzime a tenului, fiind în acelaşi timp un tratament delicat al tenului acneic, gras şi mixt. Este potrivit şi pentru tenul bărbaţilor, care este de obicei mai gras.
• Untul de Shea nerafinat este un ingredient nepreţuit în îngrijirea pielii, care protejează pielea şi îi menţine nivelul de hidratare, protejând-o de uscăciune şi iritaţii.
Articol preluat de aici.