Depresia si kilogramele in plus
PrinteazaToamna este numita si „anotimpul depresiilor”, deoarece, odata cu sosirea sezonului rece, psihicul uman cade sub influenta anotimpului si majoritatea oamenilor vor fi mai mult sau mai putin predispusi la depresii. Atunci cand o persoana este deprimata dintr-un motiv sau altul, comportamentul sau alimentar va tinde catre exteme: fie va face excese mancand prea mult, fie va experimenta o totala lipsa a apetitului. Tu cum stai cu apetitul in sezonul rece?
Toti am observat la un moment dat faptul ca greutatea noastra tinde sa fluctueze. Fie ca avem probleme cu greutatea sau nu, exista anumite momente in viata noastra cand putem observa cu usurinta o crestere sau scadere in greutate ce pare a fi independenta de regimul alimentar.
Aparitia fluctuatiilor in greutate se justifica prin schimbarile metabolice aparute la nivelul organismului nostru in anumite situatii. Insa, vei spune, „ce legatura au schimbarile metabolice cu evenimentele traite si mai ales cu starea psihica de moment?”
Inca din Antichitate, diferiti medici si chiar filosofi au incercat sa dea o explicatie metabolismului. Se considera ca metabolismul este dependent de fazele lunii sau ca este compus dintr-o gama de umori (bila alba, bila neagra, sange etc.) ce aveau proprietatea de a-si reflecta proprietatile in temperamentul uman. Desi majoritatea acestor teorii nu se verifica in practica, totusi ele au evidentiat un fapt deosebit de important: cel al existentei unei stranse legaturi intre planul psihic si cel fizic sau metabolic.
Optimist si normoponderal
Fluctuatiile in greutate pot aparea, dupa cum am mai spus, in functie de anotimp, dar sunt dependente si de evenimentele traite, de starea psihica in care ne aflam. Astfel greutatea noastra poate varia in functie de modul in care diferitele evenimente traite se reflecta in psihicul nostru.
Mai bine zis, poate suferi modifcari in functie de starea afectiva in care ne aflam la un moment dat. Se observa adesea ca persoanele cu un tonus psihic bun, vioaie, bine-dispuse, optimiste, au de regula si un tonus fizic deosebit, in timp ce persoanele, triste, sedentare, lipsite de vioiciune, au in genere probleme cu greutatea, fie in sensul luarii excesive in greutate, fie in cel al slabirii.
Kilogramele de toamna pot ramane
Pentru a ne asigura un tonus psihic ridicat chiar si in anotimpul rece, avem nevoie de un nivel foarte bun al motivatiei, de vointa de a nu ne lasa prada starii de depresie pe care n-o inoculeaza zilele mohorate si reci de toamna. Toamna, in foarte putine cazuri este vorba de prezenta depresiei ca boala psihica propriu-zisa, in acest anotimp aparand mai mult forme usoare si pasagere de depresie, numite depresii minore. Totusi, depresia de toamna ridica problema fluctuatiilor in greutate.
Daca suntem siguri ca starile tipice depresiei vor disparea in timp, kilogramele „castigate” in aceasta perioada nu se vor pierde asa de usor. Aceste fluctuatii cauzate de depresie sunt relativ normale, insa aceasta nu inseamna ca putem renunta la orice control al regimului alimentar bazadu-ne pe ideea ca ele sunt firesti si ca vor disparea de la sine…
Bucura-te de zilele cu soare
In decursul anotimpului rece ne putem mentine vointa si motivatia la nivelul optim prin controlul strict al starilor afective in care trecem in aceasta perioada. Daca afara ploua si este intuneric, acest fapt nu trebuie sa ne descurajeze sa ne simtim bine, si in niciun caz nu constituie un motiv intemeiat de a sta in fata televizorului cu o farfurie de mancare sau o punga de chips.
Ca orice alt anotimp, toamna are si zile sau macar momente placute, de care trebuie sa invatam sa ne bucuram cat mai mult pentru a nu cadea victime depresiei specifice. In ceea ce priveste cele doua procese psihice care ne sunt cei mai de seama aliati in lupta cu kilogramele sau in incercarea de a ne mentine greutatea optima, motivatia si vointa sunt factori reglatori ce trebuie sa intervina in toate comportamentele noastre.
Relatia dintre psihic si fizic trebuie sa fie optima, astfel incat viata pe care o ducem sa fie echilibrata, centrata pe starea de bine si nu pe autodistrugere.
Articol preluat de aici.