Desert arabesc: Cataif

Printeaza

Cataif din: faina, gris, drojdie, zahar pudra, apa, sare. Cataiful este un desert de origine orientală, cu o istorie îndelungată și apreciat în multe culturi din Orientul Mijlociu și Balcani.

Caracterizat prin utilizarea de fidea fină sau foi subțiri de aluat, cataiful este un preparat complex care îmbină texturi crocante și moi prin combinarea fidelelor coapte sau prăjite cu un sirop dulce, adesea aromatizat cu apă de trandafiri, apă de portocal sau alte esențe florale.

Umpluturile variază, incluzând nuci mărunțite, fistic, migdale sau brânză nesărată, iar desertul este adesea decorat cu nuci mărunțite sau fructe uscate, fiind servit la ocazii festive și sărbători, reflectând bogăția și diversitatea tradițiilor culinare orientale.

 

Ingrediente:

  • 3 pahare făină superioară de grâu
  • 5 pahare griş foarte fin
  • 5 lingiuriţe drojdie de bere uscată
  • 2 linguri zahăr pudră
  • 8 pahare apă
  • 1 linguriţă sare

 

Mod de preparare:

Făina şi grisul se cern, separat şi se amestecă bine, împreună cu sarea. Se amestecă drojdia de bere cu zahărul şi se diluează cu o jumătate de pahar de lapte călduţ.

După o jumătate de oră, timp în care a fost ţinut la cald, se toarnă laptele în compoziţia faină-griş şi se frământă bine, într-o singură direcţie.

Se lasă opt ore la dospit, acoperit, în loc cald.Se fac mici rondele din cocă şi se coc la foc mic, într-o tavă tapetată cu făină, la cuptor.

Când se răcesc, se umplu cu nucă tocată mărunt si amestecată cu zahăr.

NOTA: Se pot umple şi cu brânză dulce amestecată cu scorţişoară sau cu frişcă bătută cu zahăr.

 

 

Pofta buna!

 

 

 

Rulouri din cataif cu migdale

Rulouri din cataif cu migdale din: aluat de cataif, unt, fistic, migdale, zahar, cuisoare, scortisoara, coniac, oua, lamaie. Ingrediente: 500g aluat de cataif (gata preparat) 250g unt 150g fistic măcinat 250 g migdale măcinate 600 g zahăr 1/2 de linguriţă de cuişoare măcinate 1 linguriţă de scorţişoară măcinată 1 lingură de coniac 1 albuş linguriţă […]

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.