Desert cu biscuiti si nuci
PrinteazaDesert cu biscuiti si nuci din: biscuiti cu ghimbir, unt sarat, nuci pecan, crema de branza, smantana, sirop de artar, zahar, oua, esenta de vanilie, faina, scortisoara, nucsoara.
Ingrediente:
- 250g de biscuiţi cu ghimbir
- 140g de unt sărat, topit
- 200g de nuci pecan
- 750g cremă de brânză
- 300ml de smântână
- 150ml sirop de arţar
- 85g de zahăr
- 3 ouă
- 2 linguriţe esenta de vanilie
- 4 linguri de făină
- 2 linguriţe de scorţişoară măcinată
- 1/2 nucşoară întreagă, măcinată
Ingrediente topping:
- 175ml sirop de arţar
- 100g de unt sărat
- 3 linguri de zahăr
- 100g de nuci pecan, rupte grosier
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 200°C. Tapetează cu hârtie de copt o tavă de prăjituri cu dimensiunile de 20 x 30cm – dacă foloseşti o tavă cu fund detaşabil, asigură-te că o tapetezi foarte bine întrucât compoziţia de cheesecake este fluidă (această retetă poate fi preparată şi într-o formă rotundă de prăjituri, adâncă şi cu diametrul de 23cm).
Pune biscuiţii în robotul de bucătărie şi mărunţeşte-i până când seamănă cu un pesmet fin, adaugă untul şl nucile pecan şi reporneşte robotul până când compoziţia se omogenizează, iar nucile sunt tocate fin, dar au încă o oarecare textură.
Transferă amestecul în tavă şi apasă pe el cu dosul unei linguri, pentru a crea un strat compact şi uniform.
Coace 110 minute, apoi scoate-l din cuptor şi lasă-l deoparte să se răcească.
Bate crema de brânză cu smântână într-un bol mare, până când le omogenizezi.
Adaugă siropul de arţar, zahărul, ouăle, vanilia, făina şi condimentele şi amestecă din nou, pentru a obţine o cremă fină de brânză.
Transfer-o peste blatul din biscuiţi, apoi dă prăjitura la cuptor, pe raftul din mijloc, pentru 15 minute.
Micşorează temperatura la 110°C şi continuă să coci prăjitura 30 de minute. Stinge focul şi lasă cheesecake-ul în cuptor 1 oră, apoi lasă-l încă 1 oră cu uşa cuptorului întredeschisă.
In cele din urmă, lasă-l să se răcească la temperatura camerei, apoi tine-l la frigider cel puţin 3 ore sau peste noapte.
Pentru a face toppingul, topeşte siropul de arţar împreună cu untul, zahărul şi un vârf generos de sare.
Lasă siropul să fiarbă 2-3 minute, apoi adaugă nucile pecan şi lasă-l să se răcească şi să se îngroaşe puţin.
Inainte de a servi, scoate prăjitura din tavă, toarnă pe ea caramelul din sirop de arţar şi nuci pecan (reîncălzeşte-l, dacă s-a întărit), apoi tai-o în batoane.
Desert cu biscuiti si nuci
Pofta buna!
O reteta exceptionala, buna pentru o seara friguroasa alaturi de ce dragi!:)
incercati-o!