Desert: Cremsnit de casa
PrinteazaCremsnit de casa din: margarina, smantana, faina, lapte, vanilie, oua, zahar.
- 250 g margarină
- 250 ml smântână
- 600 g făină (pentru aluat)
- 1 l lapte dulce
- vanilie
- 8 ouă
- 350 g zahăr
- 150 g făină (pentru cremă)
- zahăr farin
Mod de preparare:
Blatul: cemem faina într-un castron adânc, punem un praf de sare, facem o adâncitură în faină şi adăugăm smântână.
Jumătate din cantitatea de margarină o înmuiem pe foc şi o adăugăm peste faină, punem un praf de sare şi frământăm un aluat tare, pe care-l lăsăm la rece 60 minute.
Scoatem aluatul şi-l frământăm cu restul de margarină, îl împăturim şi-l mai lăsăm la rece 60 minute, după care-l împărţim în patru părţi egale, întindem foi groase de 1 cm, pe care le coacem pe fundul unei tăvi presărate cu faină.
Cât timp coacem foile, ţinem la rece aluatul care rămâne, altfel grăsimea se degradează şi aluatul nu mai este bun. Păstrăm foile coapte pe un platou, până când pregătim crema.
Crema: clocotim laptele, tragem cratiţa de pe foc şi adăugăm vanilia. Spălăm şi spargem 5 ouă într-un vas adânc şi le batem împreună cu 3 gălbenuşuri până când devin ca o cremă spumoasă.
Punem un praf de sare, omogenizăm şi adăugăm laptele cald, amestecând încet ca să nu tăiem ouăle. Punem peste crema de ouă faina şi zahărul amestecând’cu lingura de lemn pentru omogenizare.
Punem cratiţa cu cremă pe foc şi amestecăm încet, ca să nu se prindă de fundul vasului. Când arată ca o smântână groasă, lăsăm crema să se răcească. Folosim crema numai rece, după ce au fost adăugate cele 3 albuşuri rămase, bătute spumă tare.
Punem cremă în strat gros între două foi, le lăsăm pe platouri separate şi le tăiem abia a doua zi, când foile se înmoaie uşor şi nu se sfărâmă.
Servim prăjitura tăiată pătrate mari, pudrate cu zahăr farin.
Pofta buna!