Desert cu gem
PrinteazaO reteta de desert cu gem din: lapte, drojdie, faina, zahar pudra, sare, oua, galbenus, unt, smantana, gem de capsuni, rom zahar vanilat si zahar pudra.
- 150 ml lapte
- 20 g drojdie
- 500 g faina
- 50 g zahar pudra
- 1 praf de sare
- 2 oua
- 1 galbenus
- 50 g unt
- 3 linguri smantana grasa
pentru umplutura:
- 400 g gem de capsuni
- 40 ml rom
- 1 pachet zahar vanilat
pentru decor:
- zahar pudra
Mod de preparare:
Se amesteca drojdie cu laptele caldut, se adauga cateva linguri de faina, o lingurita de zahar, se amesteca cu grija si se lasa sa creasca la loc cald. Se cern faina si un praf de sare intr-un castron mai mare, se adauga maiuau, zaharul, ouale, galbenusurl si untul topit caldut.
Se framanta un aluat potrivit de tare, se presara cu faina, se acopera cu un prosop si se lasa sa creasca, la loccald, pana isi dubleaza volumul. Gemul se amesteca cu romul si zaharul vanilat.
Se întinde aluatul într-un dreptunghi de circa 5 mm grosime. Se unge cu gemul cu rom, lăsând pe margini benzi de circa 5 cm lăţime. Se rulează de jos în sus şi se aşază într-o formă rotundă unsă cu unt sub forma unei cochilii de melc. Se unge cu smântână şi se lasă să crească 15 minute.
Se coace în cuptorul preîncălzit la 200° C timp de 5 minute, apoi se reduce temperatura la 170° C şi se coace pentru următoarele 40 de minute, până se rumeneşte. Se presară cu zahăr pudră înainte de servire.
Desert cu gem
Pofta buna!