Desert gustos cu pere
PrinteazaDesert gustos cu pere din: zahar brun, vanilie, lamaie, pere, unt, smantana pentru gatit, sare de mare, ulei, smantana, creme freiche.
- 500g de zahăr brun
- 1 baton de vanilie, tăiat în două pe lungime
- 1 lămâie
- 6 pere
- 100g de unt
- 170ml de smântână pentru gătit
- 1 linguriţă fulgi de sare de mare
- puţin ulei de floarea-soarelui
- smântână sau creme fraîche, pentru servit
Ingrediente aluat:
- 100ml de lapte
- 1 ou
- 85g de făină
Mod de preparare:
Pune 300g de zahăr şi batonul de vanilie într-o cratiţă îngustă şi adâncă, apoi toarnă 1 litru de apă.
Cu ajutorul unui instrument de decojit legumele, rade coaja de lămâie, apoi pune-o în aceeaşi cratiţă. Incălzeşte lichidul uşor, până când zahărul se topeşte, apoi dă totul încet în clocot.
Intre timp, stoarce zeama din lămâie şi curăţă perele de coajă, frecând fructele cu zeamă de lămâie pe măsură ce le decojeşti, pentru a preveni oxidarea acestora.
Continuă să tai din pere până când ajung la o dimensiune ce ocupă doar aproximativ jumătate din gaura unei tăvi de brioşe.
Pune perele în oala cu lichidul, acoperă-le şi dă focul mai mic.
Lasă-le să fiarbă circa 30 de minute, până când sunt cu adevărat moi – verifică acest lucru cu o scobitoare introdusă în partea lor cea mai lată.
Ţine fructele cufundate în lichid în frigider, până când aproape că ai finalizat budinca.
Intre timp, prepară un sos de caramel sărat topind cele 200g de zahăr rămase şi untul într-o cratiţă.
După ce zahărul se dizolvă, adaugă smântână, dă sosul în clocot şi lasă-l să clocotească 2 minute, în timp ce amesteci.
Dă-l la o parte de pe foc şi încorporează sarea.
Prepară aluatul prin combinarea laptelui, a ouălor şi a făinii în robotul de bucătărie sau un blender, până când compoziţia devine fină (poţi să foloseşti şi un tel de mână).
Transferă aluatul într-o carafă. Ambele pot fi preparate cu până la 24 de ore înainte şi tinute la frigider până când urmează să le foloseşti.
Pentru a finaliza, încinge cuptorul la 200°C. Imparte circa 1 linguriţă ulei de floarea-soarelui între 6 găuri ale unui tăvi adânci, din metal, de brioşe. Pune-o în cuptor pentru a se încălzi 10 minute.
Taie baza fiecărei pere, astfel încât să stea pe un capăt plat, apoi cufund-o în sos caramel şi transfer-o pe o farfurie pentru un minut, pentru ca sosul în exces să se scurgă (îl poţi pune la loc în cratita cu sos).
Cu mişcări rapide, aşază perele în găurile tăvii de brioşe şi toarnă aluatul în jurul lor.
Pune tava la loc în cuptor şi coace perele 15-20 de minute, până când foitajul se umflă şi devine auriu.
Incălzeşte sosul caramel în timp ce perele sunt la cuptor, apoi serveşte-le împreună imediat, cu smântână suplimentară sau creme fraîche.
Desert gustos cu pere
Pofta buna!