Desert cu prune
PrinteazaDesert cu prune din: faina, galbenusuri, drojdie, zahar, lapte caldut, sare, unt, coaja de lamaie, prune, rom, ghimbir, turte.
blat:
- 350 g faina
- 2 galbenusuri
- 30 g drojdie
- 40 g zahar
- circa 170 ml lapte caldut
- 1 praf sare
- 100 g unt
- 1 lingurita coaja de lamaie rasa
umplutura:
- 250 g prune pasate
- 1-2 linguri rom
- 4 linguri ghimbir ras
- 6 turte dulci mai vechi
Mod de preparare:
Se amestecă o lingură de făină cu drojdie sfărâmată şi o linguriţă de zahăr. Se toarnă 70 ml lapte şi se amestecă. Se acoperă cu un prosop textil uscat şi se lasă să crească la căldură cca 15 min.
Intr-un castron mare, se cerne restul de făină şi se amestecă împreună cu sarea; se face o gropiţă la mijloc. Se aşază înăuntru gălbenuşurile bătute şi se toarnă untul topit şi puţin răcorit.
Se adaugă coajă de lămâie rasă şi maiaua care a crescut. Se frământă aluatul, turnând treptat laptele călduţ. Se acoperă cu un prosop şi se lasă să crească la căldură, cca 1 oră.
Când aluatul şi-a dublat volumul, se întinde din el o foaie, pe planşeta tapetată cu făină şi se taie în 16 pătrăţele.
Se amestecă piureul de prune cu rom, ghimbir şi turte dulci tre¬cute prin maşina de tocat, în mijlocul fiecărui pătrat de aluat se aşază câte o lingură de umplutură şi se împachetează.
Se încinge cuptorul la 180 °C. Se ung pacheţelele cu unt topit şi se aşază cu lipitura în jos, într-o tavă mare unsă. Se mai ung o dată bine cu unt, ca să nu se lipească la cuptor.
Se lasă să crească în tavă, cca 20 min. Se coc apoi 25-30 min., până se rumenesc. Se lasă să se răcească şi se pudrează cu zahăr.
Desert cu prune
Pofta buna!