Deserturi delicioase: Baclava
PrinteazaO reteta delicioasa de baclava din: faina, amidon, ou, margarina, miez de nuca sau fistic, ulei de masline extravirgin, sare, zahar si zeama de lamaie.
- 250 g faina alba
- 200 g amidon
- 1 ou
- 300 g margarina
- 1-1/2 pahar miez de nuca sau fistic (curatat si zdrobit)
- 1 lingurita ulei de masline extravirgin
- 1 lingurita sare
pentru sirop:
- 250 g zahar
- 100 ml apa
- 1 lamaie (zeama)
Mod de preparare:
Cerne faina, fa o adâncitură în mijlocul ei şi pune oul, sarea şi 1/5 dintr-un pahar cu apă; amestecă şi frământă bine 15 minute. Acoperă aluatul cu un şervet şi lasă-l 30 de minute să se odihnească.
Unge aluatul cu ulei şi frământă-l încă 15 minute, apoi taie-l în 8 bucăţi egale şi presară-le cu amidon, întinde din ele foi de aluat foarte subţiri, cu diametrul de circa 15 cm.
Lasă-le să se odihnească 20 de minute. Suprapune foile şi taie-le la dimensiunea tăvii în care vei coace baclavaua. Unge tava cu margarină, pune 2 foi, unse fiecare cu margarină topită şi presară nucile sau fisticul tocate.
Procedează în acelaşi mod în continuare, terminând cu 2 foi de aluat. Taie prăjitura romburi cu latura de 5 cm şi coace-o 30-40 de minute, la temperatură medie, până când foile de deasupra încep să capete o culoare aurie.
Intre timp, prepară siropul. Fierbe apa, zahărul şi zeama de lămâie până când lichidul începe să se închidă la culoare şi se îngroaşă. Când prăjitura este gata, scoate-o din cuptor, unge-o cu unt şi las-o 10 minute să se odihnească, apoi toarnă peste ea siropul fierbinte.
Acoperă tava cu un şervet şi lasă baclavaua să se odihnească puţin, apoi serveşte-o.
Unele reţete prevăd folosirea mierii diluate pentru realizarea siropului.
Baclava
Pofta buna!