Despre absint
PrinteazaAbsintul face parte din categoria băuturilor cu aromă de anason, este originar din Franţa şi se distilează din frunzele plantei medicinale Artemisia absinthium – pelinul.
In perioada Primului Război Mondial, când au fost emise primele legi care interziceau consumul narcoticelor, absintul a fost interzis în Europa.
Era considerat responsabil pentru anumite tulburări psihice în rândul persoanelor care îl consumau în mod regulat, o părere fondată, într-o oarecare măsură, din punct de vedere medical, în sensul că thujone – componenta activă a pelinului – a fost asociată cu apariţia unor leziuni corticale ale creierului.
In anii ’90, absintul a reapărut în majoritatea ţărilor europene, continuând însă să fie interzis în Franţa. Din acest motiv, este produs în diverse regiuni slave, în special în Cehia, unde absintul vândut are deseori o concentraţie de alcool de până la 80%.
Absintul se bea, în mod tradiţional, filtrat printr-un cub de zahăr, care se aşază pe o linguriţă perforată, ţinută deasupra paharului. Zahărul, căruia i se poate da foc, se dizolvă apoi în băutură.
La final, se adaugă apă în pahar, pentru a reduce din tăria băuturii.