Gem de agrise vanilat din: agrise, zahar, vanilie. Ingrediente: 1000 g agrişe 500 g zahăr gelifiant 2:1 1 păstaie de vanilie Mod de preparare: Agrişele se spală, se curăţă de cozi şi se lasă să se scurgă bine. Se toarnă într-o cratiţă cu 1/4 l apă şi se fierb până când plesnesc toate. […]
Despre agrise
PrinteazaDespre agrise
Deşi provin din Europa şi din vestul Asiei, agrişele sunt astăzi de două soiuri – americane şi europene. Culoarea unora variază între roşu şi purpuriu, celelalte sunt verzi deschis. Agrişele cresc pe arbuşti spinoşi şi preferă temperaturile mai scăzute.
Despre gustul acestor fructe mici şi zemoase se spune că este cu atât mai bun, cu cât cresc în regiuni mai nordice.
Deşi în engleză se numesc „gooseberries”, de la goose, gâscă, ele nu sunt mâncate de gâşte şi nu au un gust asemănător cu cel al cărnii de gâscă.
Acest nume ciudat vine probabil de la cuvântul olandez kruisbezie, de la cel german Krausbeere sau, eventual, de la cel francez groseille.
In perioada colonială, vinul, plăcintele şi budincile de agrişe erau foarte apreciate. Spre sfârşitul secolului XVIII, arbuştii de agrişe se numărau printre preferaţii grădinarilor amatori.
Agrişele cunosc, în prezent, un reviriment datorită gustului lor minunat – un amestec de ananas şi căpşuni.
Agrişele se vând proaspete sau în conservă. Păstrate în frigider, ele pot fi folosite şi după două săptămâni, devenind mai roz şi mai moi cu trecerea timpului.
Sunt delicioase când sunt gătite cu mere sau ghimbir, adăugate în salate, folosite ca ornament al mâncărurilor şi al deserturilor, ori preparate ca gem.
poate iti place si:
Pasat de dovlecei cu agrise
Pasat de dovlecei cu agrise din: dovlecei, nuci de macadamia, mere, scortisoara, vanilie, suc de cocos, suc de ghimbrie, agrise. Ingrediente: două ceşti de dovlecei, cojiţi şi tăiaţi în formă de cubleţe o ceaşcă de nuci de macadamia o jumătate de ceaşcă de mere o linguriţă de scorţişoară o lingură de vanilie o ceaşcă de […]
Pofta buna!