Despre albirea dintilor (plusuri si minusuri)

Printeaza

Despre albirea dintilor (plusuri si minusuri)Cu siguranţă ai fost măcar o dată în viaţa gelos pe dantura impecabilă a unei starlete de cinema şi ţi-a trecut prin minte ideea că o albire a dinţilor ar putea să-ţi aducă şi ţie un zâmbet de Hollywood. Posibil, dar nu neapărat. Pentru a-ţi fi permisă o procedură de albire dentară, doar de către medicul stomatolog, atenţie, şi nu de orice specialist mai mult dau mai puţin calificat dintr-un salon de înfrumuseţare, trebuie să îndeplineşti nişte condiţii. Este foarte uşor să-ţi distrugi dantura din dorinţa de a-i îmbunătăţi aspectul, aşa că medicii atrag atenţia asupra acestei capcane.

„Înainte de toate aş vrea să ştie clar toată lumea că albirea dentară este recomandată doar în situaţia în care când dinţii sunt perfect sănătoşi şi toate afecţiune dentare sunt tratate, adică zero carii, afecţiuni ale gingiei sau diverse infecţii. În plus, această procedură fiind îndeplinită, pacientul trebuie să respecte toţi paşii unei igiene dentare corecte, care nu înseamnă doar simplul spălat pe dinţi.

Şi, foarte important, nu trebuie făcută din albirea dentară un obicei. Multe persoane au impresia că îşi pot neglija dinţii, sări peste etapele unei îngrijiri corecte, pentru ca mai apoi să şteargă totul printr-o albire, ca şi când aceasta este un burete care şterge toate problemele. Total greşit!”, ne-a spus medicul stomatolog Andra Custura.

Decizia de albire a dinţilor nu este una banală, precum alegerea nuanţei lacului de unghii şi, în nici un caz, nu trebuie să aibă loc tot într-un salon de înfrumuseţare. S-au înmulţit locurile în care se poate face albire dentară, însă ea comportă numeroase riscuri, iar medicii stomatologi nu încurajează sub nici o formă astfel de decizii.

Există numeroase produse de albire care se vând de cosmeticieni sau în saloane. Saloanele nu au echipamentul necesar pentru a dezinfecta şi steriliza echipamentul, iar cosmeticienii nu au knowhow-ul necesar pentru a executa albirea la standarde înalte.

Doar medicul dentist este cel care aprobă decizia de albire, după o consultare prealabilă, o verificare atentă a danturii, constarea eventualelor probleme şi tratarea acestora şi abia după aceea se poate trece şi la cosmetizarea dinţilor. „Cel mai bun moment pentru albire este imediat după igienizarea profesională pentru că atunci suprafaţa dintelui este curată”, explica dr. Andra Custura. O consultaţie ulterioară la câteva săptămâni după îi va arăta medicului dentist dacă ai nevoie de un agent de desensibilizare cum ar fi fluorida topicala, care să te scape de sensibilitatea dinţilor.

Ce trebuie să ştii dacă vrei dinţi mai albi

Există anumite alimente care pătează dinţii, micşorând astfel perioada „albă” de după cosmetizarea danturii, iar printre acestea se număra sfecla roşie, vinul roşu, cireşele, nesul, cafeaua, vişinele, căpşunile, ceaiul negru. Fumatul (ţigările şi trabucurile) te scapă mai repede decât ar trebui de albul ca zăpada al dinţilor, aşa că dacă eşti un fumător înrăit, mai gândeşte-te dacă merită să-ţi supui dinţii unui proces de albire, având în vedere că efectul va dura foarte puţin. Doare!

Cei dintre dumneavoastră care au dinţii sensibili experimentează dureri chiar şi în timpul detartrajului, însă trebuie să ştiţi că în cazul albirii o să vă doară şi mai rău! „Da, pot apărea dureri acolo unde aveţi carii şi retracţii gingivale, probleme parodontale nerezolvate, dinţi cu inflamaţii pulpare, de aceea vă recomandăm să rezolvaţi toate acestea înainte de albire. E necesar să ştiţi că albirea poate aduce şi o sensibilitate dentară care va trece treptat, în câteva zile maxim; imediat după şedinţa de albire se va face obligatoriu o flourizare a tuturor dinţilor albiţi”, explică dr. Andra Custura. Nu exagera cu pasta de dinţi pentru albire!

Se recomandă folosirea alternativă a două tipuri de produse: o zi unul destinat albirii dinţilor, altul normal, pentru protecţie, îngrijire etc. Pasta de dinţi pentru albire conţine particule abrazive care deteriorează smaltul şi, în timp, poate genera sensibilitate dentară. Dacă ai coroane de porţelan, gândeşte-te de două ori înainte să-ţi albeşti dinţii şi neapărat consultă-ţi medicul stomatolog pentru că produsul de albire poate distruge suprafaţa lucioasă a acestora şi, astfel, face mai mult rău decât bine.

Nu se face o albire totală a dinţilor, ci numai pe dinţii care se văd într-un zâmbet larg al pacientului şi numai pe aceea faţă a dintelui pe care o vedem atunci când ne uităm în oglindă. De aceea, opinia medicului este iar foarte importantă pentru că doar el este îndreptăţit să aleagă dinţii care trebuie albiţi. Este foarte important să folosiţi aţa dentară! Multă lume are impresia că perierea dinţilor este suficientă pentru curăţare, însă aţa dentară are un rol foarte important care nu trebuie niciodată neglijat.

Resturile de mâncare care rămân între dinţi şi pe care periuţa nu le poate îndepărta împiedică procesul de albire şi vor rămâne pete pe dinţi, situaţie mai mult decât neplăcută. Albirea se face o dată la doi ani, nu lunar, pentru că se ajunge la devitalizarea dinţilor. În plus, trebuie urmate toate indicaţiile medicului pentru îngrijirea şi întreţinerea corectă a danturii.

Stilul de alimentaţie şi hidratare, de igienă şi, nu în ultimul rând, de rezolvare a oricărei mici probleme apărute în cavitatea bucală sunt foarte importante fie că decidem albirea dinţilor sau nu.

 

Articol preluat de aici.

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.