Despre Arpagic (Allium schoenoprasum)

Printeaza

Despre_arpagicArpagicul face pane diu familia allium, care cuprinde, de asemenea, ceapa, usturoiul fi – surpriză! – crinul. A fost descoperit pentru prima dată cu peste 5 000 de ani în urmă în China.

Arpagicul creşte cam peste tot în emisfera nordică, inclusiv în ţinuturile friguroase, cum sunt Siberia, Suedia şi America de Nord. Romanii au adus arpagicul în Europa de Vest, unde erau condiţii prielnice, iar acum acesta este una dintre cele mai cunoscute şi uşor de cultivat plante de grădină.

In trecut, arpagicul era cunoscut ca „fratele mai mic al cepei”, datorită unui gust asemănător, dar mai slab. Este bogat în vitamina C şi fier, fiind considerat foarte nutritiv şi excelent pentru circulaţia sângelui.

Arpagicul stimulează apetitul şi ajută la digestie. Această plantă robustă creşte în mănunchiuri înalte ca iarba. Se extinde repede, aşa că ar fi bine să-l plantaţi în ghivece. La gătit, se folosesc atât frunzele lungi, cu aspect tubular, cât şi florile.

Arpagicul are o uşoară aromă de ceapă, care poate fi cel mai bine păstrată dacă tăiaţi frunzele şi le adăugaţi crude în mâncare, înainte ca uleiurile să se evapore.

Folosiţi-l în salată şi în supe pentru a obţine un gust asemănător cepii, dar mai slab; poate fi folosit şi în sosuri, şi ca garnitură. Adăugaţi arpagic la legume, peşte, salate, cartofi copţi şi mâncăruri care conţin ouă. Ca garnitură, se potriveşte cu pătrunjelul tocat pentru a da culoare şi o aromă proaspătă.

Arpagicul se păstrează bine şi uscat, dar aroma e mai slabă decât în cazul celui proaspăt.

Păstraţi frunzele închise ermetic într-un recipient sau într-o pungă, în congelator, timp de câteva zile. 0 altă metodă este tocarea arpagicului şi îngheţarea lui în formă de cuburi, cu puţină apă. Puteţi adăuga cuburile direct în supe, sosuri sau mâncăruri.

 

 

 


poate te intereseaza si:

Telemea sau cas marinat

Despre branzeturi

NASAL – sortiment românesc de brânză cu mucegai roşu, obţinut prin maturarea în grota de la Ţaga, lângă Gherla. Are o aromă specifică, asemănătoare cu a altor brânzeturi cu mucegai. Acest sortiment de brânză a fost pomenit în multe opere literare, dintre care cea mai cunoscută este Decameronul lui Boccaccio, care visa “un munte de […]

 

 

usturoi

Totul despre usturoi

„Trandafirul puturos” este una dintre cele mai vechi legume cultivate, menţionate în texte egiptene şi indiene, încă de acum 5000 de ani.

 

Despre Imam bayaldi

Despre Imam bayaldi

Aparţinând unei culturi bogate în anecdote şi proverbe, această mâncare tradiţională turcească are, la rândul ei, propria poveste

 

Desert vanilat cu soc şi agrişe

Despre agrise

Despre agrise Deşi provin din Europa şi din vestul Asiei, agrişele sunt astăzi de două soiuri – americane şi europene. Culoarea unora variază între roşu şi purpuriu, celelalte sunt verzi deschis. Agrişele cresc pe arbuşti spinoşi şi preferă temperaturile mai scăzute. Despre gustul acestor fructe mici şi zemoase se spune că este cu atât mai […]

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.