Despre Asmatui (Anthriscus cerefolium)

Printeaza

Despre Asmatui (Anthriscus cerefolium)Asmăţuiul are o aromă mai delicată decât pătrunjelul şi dă o senzaţie de căldură atunci când e mâncat crud. E foarte popular în bucătăria franceză, făcând parte dintre ierburile culinare tradiţionale denumite fines herbes. Originar din Europa de Sud-Est şi vestul Asiei, astăzi creşte peste tot. A fost adus în America de Nord de către coloniştii olandezi.

Din punct de vedere medical, asmăţuiul e o sursă de vitamina C şi A, fier şi magneziu. Ceaiul de asmăţui ajută la digestie şi uşurează problemele de circulaţie.

Asmăţuiul creşte în mănunchiuri fragile de 25-40 de centimetri înălţime. Lujerii şi frunzele sunt folosite în bucătărie şi, pentru că plantele sunt foarte fragile, e bine să tăiaţi frunzele cu foarfeca în loc să le rupeţi cu mâna.

Merge cel mai bine în mâncăruri cu gust delicat, alături de ouă, carne de pui sau peşte. E o garnitură perfectă pentru mâncărurile reci. Reţineţi însă că se ofileşte repede atunci când e presărat pe mâncărurile fierbinţi. Folosiţi-l din plin la salate şi presăraţi-l peste legumele gătite, în special peste morcovi.

E un condiment fin în umpluturile pentru pui sau vită. O rămurică poate fi introdusă în lapte sau în creme pentru a da o aromă specială deserturilor sau pentru a prepara sosurile albe şi de smântână pentru peşte. Adăugaţi asmăţuiul proaspăt tocat spre sfârşitul preparării.

Asmăţuiul e folosit în comerţ pentru a da gust lichiorului. Frunzele sunt prea delicate pentru a fi uscate, aşa că e cel mai bine să le păstraţi în congelator. Amestecaţi-l cu oţet pentru a obţine un gust delicat.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.