Despre bolile metabolice
PrinteazaCu siguranta ai auzit acest termen,fara sa stii precis la ce se refera sau daca te afecteaza direct.
Ei bine, este vorba de anumite tulburari (de cele mai multe ori dobandite si rareori ereditare) care intervin in procesul de descompunere si asimilare de catre organism a alimentelor pe care le consumi. Milioane de persoane din intreaga lume sufera de pe urma acestor dereglari care se manifesta sub diverse forme, cele mai frecvente efecte fiind supraponderabilitatea si obezitatea, care afecteaza intregul organism si atrag dupa sine neajunsuri si complicatii nenumarate, precum bolile cardiovasculare si diabetul de tip II.
Bolile metabolice trebuie prevenite si tratate, in caz contrar afectand dramatic atat calitatea, cat si durata vietii.
Esti in cstegoria de risc?
Diagnosticul se pune de catre medicul specialist in functie de anumite criterii, principalul semnal de alarma fiind obezitatea centrala (circumferinra taliei peste 80 cm la femei, respectiv 94 cm la barbati).
Dr. Ruxandra Pielea, medic specialist diabet, nutritie si boli metabolice, Ponderas, spune ca pacientii cu sindrom metabolic prezinta cel putin trei dintre uratoarele afectiuni:
- Diabet zaharat tip 2 (rezistenta la insulina);
- Probleme cardiace (hipertensiune);
- Steatoza hepatica (ficat gras);
- Obezitate;
- Dislipidemie (hipercolesterolemie, hipertrigliceridemie);
- Apnee de somn si tulburari de respiratie;
- Dezechilibru hormonal (sindromul ovarelor polichistice, infertilitate);
- Tulburari circulatorii (insuficienfa venoasa, tromboza venoasa);
- Tulburari emotionale (depresie, anxietate, bulimie, anorexie).
Cum se trateaza?
Sindromul metabolic poate fi tinut sub control prin tratarea fiecareia dintre manifestable sale: medicamente pentru reglarea tensiunii arteriale si a colesterolului, dieta si miscare pentru scaderea in greutate etc. Tratamentul afectiunilor metabolice se face in cadrul unor programe organizate ce iau in calcul modificarea stilului de viata, tratamentul medicamentos, cat si intervenpile de tip bariatric.
Riscurile severe asociate acestui sindrom pot fi reduse semnificativ prin chirurgie metabolica. explica dr. Ruxandra Plesea.
Cu stilul de viata nu-i de glumit
Cand vine vorba de bolile metabolice, preventia joaca un rol esential, spune specialistul nostru.
Intotdeauna stilul de viata este strans legat de proliferarea bolilor cu caracter metabolic, fie ca vorbim de dieta, calitatea somnului, activitate fizica sau stres. Preventia trebuie sa cuprinda mai multe aspecte: activitate fizica (minimum 30 de minute pe zi), un bun management al stresului, evitarea factorilor de risc precum alcoolul si fumatul, atentia sporita zi de zi la ce alegem sa mancam.
Alimentatia, cea mai importanta arma
Fructele si legumele de sezon, verdeturile, alimentele gatite acasa prin metode sanatoase nu trebuie sa ne lipseasca din meniu.
Excesul de calorii, de grasimi animate saturate, dulciuri sau mancarea procesata au un impact negativ atat in declansarea, cat si in inrautatirea acestor afectiuni.
Primul pas pentru a alcatui o dieta cu putere de preventie este de a ne asigura ca, in fiecare zi, jumatate din ceea ce mancam este reprezentat de legume, cealalta jumatate fiind imparpta in mod egal intre celelalte grupe de alimente. Acesta este deja un mare pas inainte, atat in ceea ce priveste controlul caloric, cat si in asigurarea unor compusi ce lupta cu boala.
Al doilea pas foarte important este flexibilitatea si varietatea in alimentatie. O dieta monotona bazata doarpe cateva tipuri de alimente nu va reusi niciodata sa ne asigure tot aportul de vitamine de care avem nevoie. Calitatea alimentelor este si ea, nu in ultimul rand, foarte importanta. Astazi trebuie sa invatam sa recunoastem un aliment ce provine dintr-un lant trofic sanatos si sa il deosebim de alimentele cu o mare incarcatura chimica si sarace nutritional. O rosie pe care o consumam in februarie si care arata perfect nu se va compara niciodata cu o alta consumata in august, cand e sezonul ei.