Despre ceapa rosie

Printeaza

Despre_Ceapa_RosieCeapa este una dintre cele mai populare legume din întreaga lume. Este utilizată ca ingredient în diverse preparate culinare de mii de ani. Producția mondială de ceapă este în continuă creștere, astfel, în prezent, ceapa este una dintre cele mai des cultivate legume după roșii.

Ceapa face parte din familia liliaceae, aceeași familie ca și usturoiul, prazul, arpagicul, salotul. Există mai multe varietăți de ceapă: roșie, galbenă, albă, verde, fiecare având propria sa aromă — unică. La nivel mondial există peste 600 de soiuri de ceapă.

Ceapa roșie este cea mai bogată în vitaminele A, B și C, săruri minerale precum: fosfor, natriu, calciu, magneziu, zinc și fier, acid folic și biotină, substanțe cu caracter antibiotic și diuretic. Proprietățile sale se păstrează intacte dacă se consumă în stare crudă. Ceapa este caracterizată de conținutul ei bogat în tiosulfinate, sulfuri, sulfoxide și alți compuși odoriferi. Cistein-sulfoxizii sunt principalii responsabili pentru aroma cepei și producerea de compuși care duc la iritarea și lăcrimarea ochilor. Tiosulfinatele au proprietăți antimicrobiene.

Ceapa roșie este considerată a fi un adevărat dezinfectat natural. Ea poate fi utilizată cu succes împotriva gripei, dizenteriei, răcelii și altor tipuri de infecții, datorită conținutul său bogat în sulfat. Trebuie doar ca în perioada de boală să consumăm cel puțin 30 de g din această legumă.

Este eficientă împotriva multor bacterii, cum ar fi bacillus subtilis, salmonella și E.coli. Ceapa nu are totuși o acțiune la fel de intensă ca a usturoiului, întrucât în ceapă se găsesc doar un sfert din compușii sulfului, care fac parte din compoziția usturoiului. Datorită compoziției sale, consumul de ceapă previne degradarea celulară, combate formarea tumorilor și reduce dramatic procesele inflamatorii. Ea este indicată în orice problemă cardiovasculară, ajutând la împiedicarea depunerilor de colesterol în artere.

Ceapa roșie este un calmant excelent. Crizele de nervi, atacurile de panică pot fi curmate imediat dacă zdrobim o ceapă și respirăm ținând-o aproape de nas.

Datorită proprietăților sale multiple ceapa roșie se regăsește pe lista alimentelor permise în timpul curelor de slăbire. Ea exercită un puternic efect alcalinizant asupra organismului, ceea ce ajută la remineralizarea și eliminarea toxinelor din corp, mult mai ușor și mai rapid. Este și un foarte bun diuretic.

Ceapa poate fi consumată crudă, fiartă, prajită, uscată sau coaptă. Aceasta este de obicei folosită pentru aroma sa în salate și se amestecă în diverse feluri de mâncare. Știm cu toții că ceapa se decojește și se consumă doar interiorul, foile cărnoase. Este bine de știut, însă, că majoritatea vitaminelor se găsesc în primele foi, acelea pe care le aruncăm. Pentru a profita la maximum de beneficiile cepei roșii, se recomandă utilizarea foilor exterioare pentru ceaiuri, de exemplu. Datorită pigmentului, foile, în special cele exterioare, sunt folosite și ca colorant natural.

Prin prepararea la temperaturi înalte, ceapa își pierde o parte dintre antioxidanți. Antocianinele se pierd în proporție de 50%, însă quercitina (pigmentul care îi dă culoarea) se menține. Quercetina este un antioxidant mai puternic decât vitamina E, conform ultimelor cercetări și are importante efecte antiinflamatorii, contribuie la diminuarea și eliberarea de histamina și a altor surse alergice și inflamatorii.

Scrierile antice atestă că ceapa a fost folosită încă din anul 4000 î.Hr. ca tratament pentru mai multe boli. În Al Doilea Război Mondial, vaporii din pastă de ceapă au fost utilizați pentru diminuarea durerii și grăbirea vindecării rănilor.

Articol preluat de pe www.doctorulzilei.ro

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.