Despre chili
PrinteazaDespre chili – Acest tip special de ardei iute conţine mult mai multă capsacină, care dă gustul iute ardeilor, şi este principalul ingredient folosit pentru a se obţine chutney iute.
Seminţele şi cotorul conţin, în general, circa 90-99% din toate substanţele iuţi din ardei, concentraţia acestora scăzând în părţile mai îndepărtate de cotor.
Din acest motiv, la multe soiuri iuţi vârful ardeiului nu este la fel de iute ca şi cotorul.
Cu cât lăsaţi mai mult ardeiul să fiarbă în gem, cu atât mai mult gust va lăsa; dacă îl lăsaţi numai puţin, rezultatul va fi un produs delicat, uşor iute.
Despre chili
Acest tip special de ardei iute conține mult mai multă capsacină, care dă gustul iute ardeilor, și este principalul ingredient folosit pentru a se obține chutney iute.
Capsaicina nu doar că conferă ardeiului un gust picant, dar are și numeroase beneficii pentru sănătate, inclusiv proprietăți antiinflamatorii și capacitatea de a stimula metabolismul.
În plus, se crede că poate ajuta la reducerea durerii prin inhibarea receptorilor de durere din organism.
Semințele și cotorul conțin, în general, circa 90-99% din toate substanțele iuți din ardei, concentrația acestora scăzând în părțile mai îndepărtate de cotor.
Din acest motiv, la multe soiuri iuți, vârful ardeiului nu este la fel de iute ca și cotorul.
Această variație de intensitate a gustului face ca ardeiul chili să fie un ingredient versatil, capabil să adauge nuanțe diverse preparatelor, în funcție de modul în care este folosit.
Pentru cei care doresc să controleze nivelul de iuțeală al preparatelor lor, este important să se știe că, cu cât lăsați mai mult ardeiul să fiarbă în gem sau în alte preparate, cu atât mai mult gust va lăsa; dacă îl lăsați numai puțin, rezultatul va fi un produs delicat, ușor iute.
Acest principiu se aplică și în cazul preparării chutney-ului, unde echilibrul între dulce și iute este esențial pentru a obține un rezultat gustos.
De asemenea, ardeiul chili este folosit în multe bucătării din întreaga lume, de la cele asiatice, cu preparate picante, la cele latino-americane, unde este un ingredient de bază în sosuri și condimente.
Indiferent de forma în care este utilizat—proaspăt, uscat sau sub formă de pulbere—ardeiul chili adaugă un caracter distinctiv și o explozie de aromă preparatelor culinare.