Despre crap si … cateva retete
PrinteazaPeşte de apă dulce, de râu sau de iaz, care nu a fost menponat de greci sau de latini. (…) Acest peşte trăieşte mai multe secole aşa cum ne-au dovedit-o crapii puşi de mâna lui Francois I în lacul Fontainbleau. (…) într-un crap femelă de 18 degete lungime, doctorul Petit a găsit 342.000 de ouă. In Orient, evreii cărora le este interzis caviarul de nisetru, prepară un fel de caviar din icre de crap.
Cel mai mare crap văzut până acum a fost pescuit în 1711. El cântărea 70 de livre. Vom arăta mijlocul de a îndepărta gustul de mal la peştii care-l au. Se toarnă în gura peştelui abia pescuit un pahar cu oţet tare. Imediat se observă pe tot corpul un fel de transpiraţie groasă care se îndepărtează odată cu solzii. Când peştele moare, carnea lui se întăreşte şi are gust la fel de bun ca şi cum ar fi pescuit într-o apă curgătoare.
Crap prajit
Se curăţă de solzi un crap, se despică în două, se goleşte, se scot lapţii sau icrele. Se pune la marinat una sau două ore cu sare, piper, ceapă, cimbru, foi de dafin, pătrunjel, jumătate de lingură de oţet; se scurge, se trece prin făină şi se pune în ulei fierbinte. Când crapul este pe jumătate prăjit, se pun în tigaie j lapţii sau icrele date prin făină, se prăjeşte bine şi se serveşte cu garnitură de pătrunjel.
Crap fript
Se curăţă peştele de solzi, se taie aripioarele şi vârful cozii, se scot branhiile, se goleşte fără a se tăia prea mult pe burtă; mare grijă să nu se spargă vezica amară. Se taie şi se amestecă lapţii cu unt, pătrunjel şi ceapă tocată fin; se asezonează cu sare Şi piper şi se bagă în burta peştelui care se coase. Se pune crapul pe un platou, se marinează cu puţin ylei, fire de pătrunjel şi ceapă tocată, sare fină; apoi se frige, se scot firele de aţă şi se serveşte cu sos alb şi capere.
Crap cu ciuperci
Se ia un crap frumos, se fierbe în apă cu puţin vin, sare şi piper; când este fiert, se aşează pe un platou şi înainteVte a fi servit se toarnă peste el o tocană de ciuperci făcută cu unt şi bine asezonată cu sare, piper, verdeaţă; se garniseşte cu crutoane prăjite.
Crap a la Chambord
Se curăţă crapul, i se scoate pielea, se goleşte fără să i se deschidă burta în întregime, se scot branhiile fără să se rupă limba. Se împănează cu fâşii de costiţă sau jumătate cu bucăţele de ciuperci, jumătate cu bucăţele de morcov. Se pune peştele într-un vas alungit, se acoperă cu supă clară de legume şi se fierbe. Separat se pregăteşte un sos din ciuperci trase în unt, trei căni de ciulama de legume (făină trasă în unt şi desfăcută cu zeamă de legume) şi jumătate sticlă vin alb. Se scade sosul pe foc mic, se degresează, dacă este nevoie, se potriveşte cu sare şi piper. Se aşează crapul pe un platou şi se serveşte înconjurat de sos.
Crap umplut
Se face o umplutură din carne de peşte fără oase, tocată, amestecată cu putină ceapă verde, sare, piper, verdeaţă, unt şi miez de pâine muiat în smântână. Se leagă compoziţia cu ou, se umple un crap mare cu ea şi se pune la fiert la foc mic şi acoperit, împreună cu vin alb asezonat cu sare, piper, cuişoare, felii de lămâie, o legătură de verdeaţă amestecată şi puţin unt. Când este făcut, se aşează pe un platou şi se serveşte cu sosul în care a fiert, strecurat, pus în sosieră şi cu diferite garnituri.
Lapti de crap prajiti
Se scot lapţii de la 7-8 crapi şi se pun în apă rece care se schimbă de mai multe ori, pentru a se albi. Se pune la fiert într-o cratiţă apă cu puţin oţet şi sare. Când clocoteşte apa, se aruncă în ea lapţii, se lasă să dea un clocot, se scot, se scurg, se cufundă într-o compoziţie ca de clătite, dar sărată, se prăjesc în tigaie, până capătă o culoare aurie şi se servesc presăraţi cu pătrunjel.
Crap a la Hussarde
Se ia un crap frumos, se goleşte printr-o deschizătură cât mai mică şi se umple cu unt frecat împreună cu verdeaţă tocată şi bine asezonat. Se lasă la marinat cu ulei, cimbru, busuioc, pătrunjel; când a luat bine gustul marinatei, se aşează pe grătar, se serveşte fierbinte cu diferite sosuri.
Tocana din crap
Se scoate carnea de crap, se taie în bucăţi şi se pune într-o cratiţă caldă ca să mai piardă din apă. Se amestecă după aceea cu unt, pătrunjel, ceapă şi ciuperci tocate. într-o cratiţă se prepară un rântaş din unt cu puţină făină; se adaugă amestecul de peşte, sare, piper, o felie de lămâie; se amestecă tot timpul ca să nu se prindă, se stinge cu zeamă de peşte şi se serveşte fierbinte.
Crap file
Se taie crapul în bucăţi care se pun la marinat; după un timp se scot, se pudrează cu făină, se prăjesc în unt sau ulei fin şi se servesc fierbinţi cu garnitură de pătrunjel.
Crap a la piemontaise
Un crap mare şi frumos, bine curăţat se pune la marinat timp de două ore, cu ulei, sare, piper, pătrunjel, felii de ceapă, usturoi, cimbru, busuioc, foi de dafin. Se pune la cuptor, la foc potrivit, stropindu-l cu marinata în care este aşezat. Se trag ciuperci în unt împreună cu verdeaţă şi puţină făină; se stinge cu supă de legume şi o jumătate de pahar de vin alb. Când tocana este gata, se leagă cu trei gălbenuşuri de ou şi smântână, se stoarce zeama de la o lămâie. Se aşează crapul pe un platou înconjurat de tocana de ciuperci.
Crap cu bere
Se taie crapul în trei bucăţi, după ce a fost bine curăţat, se pune într-o cratiţă cu o sticlă de bere bună, un pahar de rachiu de fructe (tescovină), o bucată de unt frecat cu puţină făină, o legătură de pătrunjel, ceapă, usturoi, cuişoare, cimbru, foi de dafin, busuioc, sare, piper; se fierbe pe foc iute si se serveste cand este scazut sosul bine.
Pofta buna!
Incoming search terms:
- cum se prepara crapul
- cum se gateste crapul
Crapul fript o sa-l incerc si eu