Despre creveti
PrinteazaLa fel ca homarul şi crabul, creveţii sunt crustacee protejate de o carapace tare. In mod ideal, ar trebui să fie vii când îi cumpăraţi, iar dacă au murit deja, trebuie să fie lucioşi şi să nu miroasă a altceva decât a mare.
Creveţii trăiesc în toată lumea, mai ales în apele calde, iar în prezent creşterea creveţilor se practică pe scară largă. Au diferite mărimi, de la cei mai mici, pe care îi puteţi mânca dintr-o înghiţitură cu carapace cu tot, până la cei mai mari, din care unul singur poate constitui o masă întreagă. Se găsesc creveţi cruzi sau preparaţi, congelaţi sau proaspeţi, întregi sau decorticaţi. La fel ca majoritatea crustaceelor, când sunt gătiţi capătă o culoare roz încântătoare, dar în stare crudă sunt gri-argintii şi transparenţi sau verzi-albăstrui.
Pentru a decortica un crevete, apucaţi-i capul între degetul mare şi arătător, apoi trageţi-l şi răsuciţi-l până când se desprinde de coadă. Desprindeţi picioarele de dedesubt, apoi desprindeţi uşor carapacea cu degetele, lăsând intactă carnea înăuntru. Nu aruncaţi nimic — capetele şi carapacea creveţilor sunt nemaipomenite în supe şi sosuri!
Creveţii mici se pot găti sau consjma ca atare, dar în cazul celor cât un deget sau mai mari, trebue să aşezaţi crevetele deco-ticat pe o parte şi să-l crestaţi pe spate de la gât până în vâful cozii, dând la iveală o vinişoară neagră — aceasta este ntestinul crevetelui. înlăturaţi-l cu ajutorul unui cuţit — direază doar o clipă şi operaţia se poate efectua înainte sau după preparare.
Nimic nu se compară cu creveţii întregi. Decorticaţi-i pe măsură ce îi mâncaţi, desprinzându-le capetele şi sorbind zeama consistentă din interior. Pentru a-i găti, aruncaţi-i în apă clocotită şi sărată şi lăsaţi-i să fiarbă câteva minute, până când se înionvoaie, devin rozalii şi sunt fierbinţi în întregime.
Creveţii întregi, nedecorticaţi sunt nemaipomeniţi la grătar sau pur şi simplu iierţi şi consumaţi cu maioneză. Creveţii decorticaţi sunt fantastici la preparatele stir-fry şi mâncărurile cu specific asiatic; puteţi să-i faceţi şi la grătar, dar aveţi grijă să nu-i lăsaţi prea mult. Sunt gata imediat ce devin rozalii şi s-au încins.
Creveţii sunt foarte gustoşi dacă îi daţi prin puţină făină condimentată cu ardei iute fărâmiţat şi îi prăjiţi în ulei încins; sunt delicioşi şi crocanţi, alături de o bere rece.