Despre dieta mediteraneana
PrinteazaLa baza dietei mediteraneene se află mai multe alimente simple, puţin tratate termic, cu mare densitate nutriţională: legume şi fructe pregătite mai ales ca salate, derivate cerealiere integrale, nuci şi seminţe, puţin peşte şi uleiuri vegetale (de măsline şi rapiţă).
Carnea roşie este inexistentă, dar se pot adăuga cantităţi reduse de lactate şi câte un pahar de vin roşu (întotdeauna cu moderaţie!).
Se poate observa că antioxidanţii sunt prezenţi în cantităţi crescute, că grăsimile sunt de calitate excelentă, bogate în acizi graşi esenţiali (inclusiv în valoroşii omega-3) şi că un astfel de prânz, per ansamblu, nu aduce niciunul din nutrienţii asociaţi cu bolile numite “de hiperconsum” (obezitate, diabet, ateroscleroză).
In timp, bazele dietei mediteraneene au fost, din păcate, modificate şi astăzi există multe zone ale globului unde se consumă produse din această dietă, dar sub forma unor prânzuri absolut deloc dietetice.