Despre galbenele (Calendula officinalis)
PrinteazaGălbenelele pot fi folosite în cosmetică, în medicină, ca vopsea pentru haine şi în bucătărie. Vechii egipteni îi venerau proprietăţile tămăduitoare, iar perşii şi grecii din Antichitate ornau mâncarea cu ele. Hinduşii de astăzi îşi decorează altarele şi templele cu gălbenele. In Europa, sunt folosite pentru a da gust supei şi mâncării preparate la cuptor şi pentru a oferi un strop de culoare preparatelor din brânză, unt şi lapte.
Gălbenelele au calităţi liniştitoare şi antiseptice, făcând parte dintr-un tratament răspândit pentru pielea şi buzele crăpate.
Tulpina verde şi zemoasă e acoperită de peri fini şi înălţimea sa variază între 30 şi 50 cm. Frunzele sunt verzi, cu peri, şi seamănă cu frunzele late de tarhon. Florile au între 5-7,5 cm, iar petalele lor de culoare galben-portocalie pornesc din centrul de culoare mai închisă. Petalele şi frunzele sunt folosite adesea în bucătărie.
Adăugaţi petalele proaspete la salate pentru a da culoare şi aromă sau presăraţi-le pe peşte, pui sau orez ca ornament, ori peste un platou cu mezeluri.
Se folosesc în locul şofranului pentru a da culoare – deşi nu se compară cu parfumul acestuia – şi emană o aromă cu o uşoară tentă de citrice, puţin astringentă. Presăraţi petalele în supe de orez, peşte sau carne, peste omletă, lapte, frişcă, prăjituri şi cozonac. Adăugaţi o linguriţă de petale de gălbenele peste camea de vită preparată la cuptor pentru a obţine o aromă dulce-acrişoară. Tocaţi frunzele verzi şi adăugaţi-le în salată sau peste mâncarea preparată la cuptor.
Uscaţi petalele la temperaturi scăzute, pentru a le păstra culoarea, sau maceraţi-le în ulei.
Atenţie: evitaţi gălbenelele în timpul sarcinii.