Despre hormoni
PrinteazaDespre hormoni : Secretul vitalitatii, bunei dispozitii, fortei fizice, sentimentului de iubire, frumusetii? Raspunsul e acelasi pentru toate: hormonii.
Gratie lor, organismul nostru functioneaza impecabil. Digestia, energia sau lipsa ei, repararea celulelor, reproducerea, ritmul cardiac, greutatea corporala, temperatura, bucuria, stresul, tristetea, veselia, pofta de mancare, somnul, comportamentul…
Hormonii controleaza aproape tot ce se intampla in corpul tau. Cand un hormon sau altul este secretat in cantitati prea mici sau prea mari, pot aparea o sumedenie de neplaceri, de la mici indispozitii trecatoare, la boli serioase, precum diabetul sau problemele tiroidei.
Afla mai multe despre cum influenteaza hormonii sanatatea, frumusetea si starea de bine, dar si ce poti face ca sa-i mentii in echilibru.
Esti deseori obosita din cale-afara? Ai tulburari de ciclu, te ingrasi fara motiv, iti cade parul? Urinezi des sau racesti mai tot timpul? Hormonii ar putea fi de vina.
Hormonii sunt substante biochimice, care transporta mesaje catre anumite parti ale corpului. Datorita lor, tesuturile si organele pot comunica intre ele si isi pot adapta activitatea nevoilor organismului in fiecare clipa a vietii.
De exemplu, hormonii sunt cei care anunta corpul cand sa manance si cand sa se opreasca din mancat, cand sa se trezeasca sau sa doarma, cand sa-si creasca sau sa-si scada temperatura.
Rolul glandelor endocrine
Glandele endocrine sunt grupuri de celule specializate, care produc, depoziteaza si elibereaza hormonii in sange atunci cand e nevoie de ei. Hai sa vedem care sunt cele mai mari glande endocrine si ce hormoni secreta acestea.
Hipofiza: se afla la baza creierului, intr-o cavitate a osului sfenoid numita „saua turceasca”. E cat un bob de mazare si cantareste doar o jumatate de gram. Ea regleaza activitatea altor glande endocrine, inclusiv tiroida, suprarenalele, ovarele etc.
Poate interveni in fondul hormonal al organismului, eliberand propriii hormoni stimulatori (hormonul de crestere-STH, prolactina, foliculostimulant etc.)
Tiroida: are forma de fluture, cantareste 15-25 g si este situata la nivelul gatului (sub „marul lui Adam”). Hormonii tiroidieni (T3 si T4) regleaza toate functiile importante: metabolismul, ritmul inimii, temperatura corpului, procesele gandirii (memoria, viteza de reactie, capacitatea de a intelege).
Epifiza: este situata in mijlocul creierului. Atinge dezvoltarea maxima in copilarie, iar inainte de pubertate incepe sa involueze. Ea secreta melatonina, care regleaza ciclul somn-veghe al organismului.
Paratiroidele: sunt 4 mici glande, cu diametrul in jur de 0,5 cm, asezate perechi pe fata dorsala a tiroidei. Ele secreta parathormonul (hormonul paratiroidian) care regleaza nivelul de calciu si fosfor din sange.
Glandele suprarenale: doua la numar, situate cate una deasupra fiecarui rinichi (fiecare cantareste 4-6 g). Hormonii secretati de aceste glande (adrenalina, noradrenalina, mineralocorticoizi, glucocorticoizii, printre care si cortizolul) sunt implicati in metabolism si in functia multor organe si tesuturi, mentin echilibrul dintre sare si apa, ajuta organismul sa infrunte stresul.
Pancreasul: intervine nu doar in procesele de digestie, ci este si o glanda endocrina importanta prin cei doi hormoni pe care ii secreta, insulina si glucagonul, care actioneaza impreuna pentru mentinerea unui nivel constant de glucoza in sange si pentru a furniza organismului energia de care are nevoie.
Gonadele: sunt principalele surse de hormoni sexuali. La femei, hormonii sexuali feminini (estrogenul si progesteronul) sunt secretati de ovare. La barbati, testiculele secreta hormoni androgeni, cel mai important fiind testosteronul.
Cum „functioneaza“ hormonii?
Fiecare hormon influenteaza anumite tesuturi si organe. Desi calatoresc in intreg organismul prin sange ori prin lichidele din jurul celulelor, hormonii au efect doar asupra celulelor care sunt programate genetic sa le receptioneze mesajul. Receptorii acelor celule „citesc‘‘ mesajele si isi modifica activitatea potrivit instructiunilor primite.
Secretia hormonilor, dar si efectele lor sunt ajustate permanent prin schimburile de informatii ce au loc intre glande, organe si creier.
Dezechilibrele, sursa de neplaceri
O cantitate prea mica sau prea mare dintr-un hormon poate avea consecinte serioase asupra sanatatii. Prin teste de laborator (afli imediat care sunt cele mai importante) se pot determina nivelurile hormonilor din sange, urina ori saliva. Daca banuiesti ca ai o problema hormonala, nu ezita sa te adresezi endocrinologului.
Bolile si tulburarile sistemului endocrin nu sunt deloc putine: diabet, hipotiroidie, hipertiroidie, obezitate, osteoporoza, infertilitate, probleme de crestere, unele cancere etc. Aceste boli sunt de obicei tratate prin aducerea la valori normale a hormonilor respectivi.
Ce analize hormonale ar trebui sa fdea orice persoana pentru a depista eventualele dezechilibre?
Avand in vedere ca Romania este o tara cu o incidenta mare a afectiunilor tiroidiene, principalele analize hormonale care trebuie efectuate sunt TSH, fT4, fT3, ATPO. Femeile ar trebui sa-si testeze nivelul de hormoni responsabili cu fertilitatea – FSH, LH, estradiol, progesteron. Verificarea glandelor suprarenale se face prin testarea niveluiui de cortizol si DHEA.