Despre Imam bayaldi
PrinteazaImam bayaldi
Aparţinând unei culturi bogate în anecdote şi proverbe, această mâncare tradiţională turcească are, la rândul ei, propria poveste.
Conform legendei, mâncarea imam bayaldi -în traducere „imamul a leşinat” – a primit acest nume, doarece imamul a fost fie copleşit de gustul sublim al acestor vinete umplute, fie îngrozit de costul enorm şi de cantitatea de ulei de măsline consumată!
Având în vedere popularitatea de care se bucură imam bayaldi, este mai probabil ca accesul brusc de slăbiciune al imamului să fi fost provocat de umplutura minunată, pregătită din roşii, ceapă, usturoi, pătrunjel şi ulei de măsline, toate gătite într-un înveliş fraged de vinete.
Vânătă, cu pielea ei lucioasă şi cu forma ei voluptuoasâ, este o legumă perfectă pentru bucătăria mediteraneeană. înainte de gătire, vânătă trebuie scursă de zeama ei amară. Vinetele se taie în două, de-a lungul, sau se lasă întregi şi se crestează, apoi se sărează din belşug şi se lasă la scurs. O altă metodă presupune ca vinetele tăiate să fie înmuiate în apă cu sare cel puţin 30 de minute.
După ce au fost spălate şi uscate, vinetele pot fi umplute cu un amestec delicios şi consistent, preparat cu o cantitate generoasă de ulei de măsline.