Despre Limba – Mielului (Borago officinalis)

Printeaza

Despre_limba_mieluluiFiind o plantă cunoscută bucătarilor, se crede că limba-mieiului înveseleşte şi inspiră curaj. Reputaţia ei de a „ridica moralul” datează de pe vremea lui John Gerard, care a inclus-o în faimoasele sale cărţi botanice şi a afirmat că limba-mielului, cu aromă de castravete, „alungă supărarea şi înveseleşte”. Limba-mielului conţine doze însemnate de potasiu, calciu şi săruri minerale. Ea stimulează glandele suprarenale, care secretă adrenalină.

Limba-mielului are o tulpină solidă şi rotunjită, plină de ramuri cu nişte peri albi şi ascuţiţi. Creşte cam 25-50 cm în înălţime şi are frunze ascuţite de culoare verde-închis, acoperite de peri albi. Florile sunt albastre (câteodată roz), în formă de stea cu cinci colţuri, cu stamine negre. In bucătărie, se folosesc şi florile, şi frunzele.

Pentru a culege florile, trageţi de vârful staminelor şi separaţi cu grijă floarea de tulpină. Aceste flori minunate dau un aspect atractiv mâncărurilor. Pot fi zaharisite şi folosite pentru a decora mâncărurile dulci, prăjiturile şi deserturile. Florile şi frunzele tinere tocate sunt adăugate prin tradiţie într-un pahar de Pimms No. 1 pentru efectul lor răcoritor.

Puneţi frunze tinere şi flori tocate la mâncăruri de legume şi paste, sau adăugaţi frunze în salată pentru ornament, ori presăraţi-le peste castraveţi pentru a le îmbogăţi aroma. Frunzele mai uscate se gătesc la fel ca spanacul.

Limba-mielului provine din zona mediteraneeană. A fost introdusă în Europa Centrală de către romani. Primii colonişti au adus-o şi în America de Nord, unde creşte în sălbăticie. Florile pot fi uscate. Dacă le congelaţi în cuburi de gheaţă, devin un ingredient extraordinar pentru cocteiluri.

 

1 comentariu

  1. Ma crezi ca nici n-am auzit de limba mielului 🙂

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.