Despre Podbalul (Tussilago Farfara)
PrinteazaUna dintre primele plante, care apare primăvara imediat după topirea zăpezii este podbalul. Florile galbene de podbal cresc în zone umbroase, umede, pe marginea apelor, dar şi în locuri nisipoase şi pietroase, podbalul este folosit în medicina tradiţională de mii de ani. Dioscoride, Avicena, Hipocrate recomandau podbalul mai ales în tratarea bolilor de plămâni şi a celor de piele. Cercetările medicilor contemporani n-au făcut decât să confirme ceea ce experienţa milenară a consfinţit: pe cât de modestă plantă este, pe atât de remarcabile sunt efectele ei în tratarea anumitor boli.
Compoziţie chimică
Pentru tratamente se folosesc florile şi frunzele recoltate primăvara devreme, fără codiţe. Frunzele sunt bogate în vitamina C, inulină, carotenoide, acizi esenţiali, mucilagii care au efecte antiinflamatoare şi emoliente. Frunzele şi florile conţin de asemenea o cantitate mare de saponine, care ajută la diluarea şi evacuarea mai uşoară a secreţiilor căilor respiratorii produse de viruşi sau microbi. Frunzele şi florile se pot folosi în stare proaspătă sau uscată şi din ele se poate prepara infuzie, tinctură, decoct, suc, tigări antiastmatice. Pentru prepararea ţigărilor, frunzele verzi se răsucesc şi se leagă cu sfoară şi se pun aşa legate la uscat.
Frunzele proaspete de podbal se folosesc la fel ca salata verde sau frunzele de loboda. Se pot prepara din ele ciorbe, piureuri, salate, simple sau în combinaţie cu alte ierburi aromate de primăvară. Frunzele mai mari, opărite, pot fi folosite la prepararea sarmalelor.
Leac străvechi
SUCUL PROASPĂT
Cele mai puternice efecte le are sucul proaspăt extras din frunzele verzi de podbal. Este foarte concentrat în principii vindecătoare, de aceea se recomandă folosirea lui în cantitate mică. In tuberculoză, gripe, răceli, afecţiuni ale colonului şi vezicii urinare se bea doar câte 1 lingură după mesele principale. La fel şi în cazul ulcerului gastro-duodenal. Pentru desfundarea nasului, se picură 2 picături în fiecare nară, de 2 ori pe zi. Compresele cu suc proaspăt de podbal se pot aplica pe zonele varicoase, pentru calmarea durerilor. Terciul rămas din din frunzele stoarse se aplică pe bătături, răni, lovituri, pentru a grăbi vindecarea lor.
TINCTURA
Tinctura de podbal se prepară din flori proaspăt recoltate. Se pun într-o sticlă cu gâtul larg şi se toarnă peste ele rachiu de cereale sau fructe dublu distilate. Se tine sticla la întuneric şi se agită în fiecare zi. După 7 zile se strecoară tinctura şi se iau 30-40 de picături, de 2-3 ori pe zi, înainte de masă, dizolvate în ceai. Tinctura este de mare folos în tratarea bolilor respiratorii.
SIROPUL
Se adună frunzele, se spală şi se pun într-un vas de lut sau de porţelan în straturi alternative cu zahăr sau miere. Când vasul s-a umplut, se închide ermetic şi se pune în pivniţă, la întuneric şi temperatură constantă. (Capacul se poate lipi cu bandă adezivă pentru a nu permite aerului să intre în vas.) După 3 – 4 săptămâni, se strecoară preparatul şi se amestecă cu o cantitate egală de miere şi cu 100ml tinctură de propolis. Se consumă câte 1 lingură de 3 ori pe zi înainte de mesele principale şi este recomandat în toate afecţiunile respiratorii. Se pot face cataplasme pentru tratarea rănilor.
SIROP FIERT
Se pun într-un vas flori şi frunze de podbal tocate, se presară cu zahăr brun şi se lasă la întuneric, cu vasul bine închis, timp de 2 luni. Se strecoară lichidul rezultat, se aduce la temperatura de fierbere, dar nu se lasă să clocotească şi se toarnă în sticle curate. Se foloseşte pentru ameliorarea şi tratarea afecţiunilor pulmonare şi renale. Se ia câte 1 lingură înainte de masă.
Frunzele răsucite, legate cu aţă şi uscate, se aprind şi se inhalează fumul lor în caz de răceală, gripă, crize de astm. Se poate repeta procedura de 2 – 3 ori pe zi. Ţinut în gură, fumul de frunze de podbal calmează durerile dentare.
INFUZIA
3 – 4 linguri frunze şi fiori de podbal se pun într-un vas şi peste ele se toarnă apă clocotită. Se acoperă vasul şi se lasă 10 minute, apoi se strecoară infuzia şi se poate îndulci cu miere. Din această infuzie se bea numai câte 1 lingură la interval de 2 ore, pentru calmarea tusei. Se poate face gargară cu infuzie pentru dezinfectare.
DECOCT CU LAPTE
Se fierb 5 frunze de podbal în 500ml lapte timp de 10 minute, apoi se lasă puţin la răcit şi se strecoară. Se adaugă 1 linguriţă de grăsime (unt de vacă, untură de gâscă sau de porc), se amestecă pentru topirea acesteia şi se bea câte 50 – 100ml seara, înainte de culcare, pentru eliminarea crizelor de astm.
Frunzele proaspete aplicate cu partea netedă (fără puf) pe o zonă dureroasă, calmează durerile, dacă sunt menţinute câteva ore sub o legătură cu o pânză uscată.
ATENŢIE:
Nu consumaţi în cantitate mare preparate pe bază de podbal. Podbalul conţine alcaloizi care sunt toxici pentru ficat. De aceea este recomandat să folosiţi cantităţile prescrise de medicul terapeut.