Despre vanata
PrinteazaVanata
Vânata îşi are originile în sudul Indiei şi Sri Lanka. Ea este cultivată în Asia încă din vremuri preistorice.
In ciuda altoirilor, care au redus din gustul ei iniţial amar, această legumă lucioasă a cucerit greu Europa. Iniţial fusese considerată răspunzătoare pentru o serie de boli – inclusiv demenţa – motiv pentru care englezii au folosit-o la început doar ca ornament.
Unul dintre primii promotori americani ai vinetei a fost preşedintele Thomas Jefferson, care a făcut experimente cu această legumă în grădina sa din Virginia. Astăzi, vânătă are numeroase soiuri, de la vânătă japoneză, de culoare purpurie şi cu o formă alungită, la soiul thailandez, mic, verde şi rotund, şi până la vânătă mare şi lucioasă, numită Black Beauty, care poate fi cumpărată în magazinele din America de Nord.
Vânata este o legumă care se adaptează cu uşurinţă, putând fi prăjită, coaptă, tranformată în piure sau umplută cu carne, orez şi alte ingrediente. Nu este de mirare că în sudul Asiei ea este considerată regina legumelor.