Despre vin: Tehnici de vinificatie pentru vinurile albe
PrinteazaPrepararea vinurilor albe implică un proces tehnologic deosebit, specific, deoarece mustul obţinut din struguri albi trebuie să fermenteze fără ciorchine, pieliţă şi seminţe.După ce au fost culeşi, strugurii albi trebuie să fie supuşi prelucrării în condiţii de igienă cât mai repede posibil, deoarece fermentarea lor se declanşează foarte rapid.
Strugurii trebuie să fie bine copţi, sănătoşi, fără frunze, insecte sau alte elemente care ar putea influenţa calitatea vinului. De regulă, se parcurg următoarele etape: controlul de calitate, presarea, fermentarea şi maturarea / învechirea.
Controlul de calitate. Controlul de calitate începe din faza de recoltare a strugurilor când se urmăreşte ca strugurii culeşi să corespundă cerinţelor de calitate pentru a asigura obţinerea unor vinuri cu parametrii specifici tipologiei de vin dorite. La sosirea strugurilor la cramă se verifică dacă aceştia sunt copţi, sănătoşi şi fără defectele amintite anterior. Dacă se constată frunze, pământ sau struguri depreciaţi datorită unor boli, aceştia vor fi separaţi, scoşi din strugurii ce urmează a fi presaţi.
Presarea. Presarea strugurilor albi se face cu ajutorul preselor verticale sau orizontale. Presarea trebuie făcută rapid pentru a obţine un randament bun, mustul cât mai limpede şi fără a sparge sâmburii, în practică, de regulă, la strugurii pentru vinurile albe se scot ciorchinii, în presă se introduc astfel numai boabele uşor zdrobite. La început se scurge mustul limpede (răvac) şi apoi cel de presă. Mustul rezultat din presă este supus imediat pregătirii pentru fermentare, mai întâi se separă de depunerile grosiere prin lăsare la limpezire sau prin răcire la temperaturi către O ° C, după care se va trece în vasele în care va fermenta.
Fermentarea. Astăzi majoritatea vinurilor sunt lăsate să fermenteze în cuve sau cisterne din material inoxidabil, termoreglabile.
Tradiţional, vinul fermentează în butoaie sau budane din stejar, în crame răcoroase.
Temperatura optimă pentru fermentarea vinurilor albe este superioară celei întâlnite în pivniţe, motiv pentru care aceasta are loc în cramă. De regulă, fermentarea la temperaturi mai scăzute asigură vinului prospeţime, o maturare mai rapidă, câştig în rezistenţă, arome şi buchet.
Această fermentaţie are inconvenientul că se poate opri singură. Inainte de transformarea întregii cantităţi de zahăr din must în alcool; vinurile au o dulceaţă uşoară şi plăcută, dar primăvara pot începe fermentaţia malolactică (secundară) care poate fi oprită însă prin tehnologii specifice.
Excepţie fac vinurile dulci obţinute din struguri supracopţi, uneori stafidiţi şi al căror conţinut bogat în zahăr nu poate fi transformat în totalitate în alcool.
Maturarea, învechirea
După ce vinul a fermentat se face pritocul, adică operaţiunea de tragere a vinului din vasele în care a fermentat, pentru a fi separat de drojdii şi alte resturi depuse pe fundul vasului, în recipientele pentru învechire (butoaie, cisterne, budane, sticle etc.). Unii producători nu fac această operaţiune, ei lasă vinul pe drojdii până în momentul îmbutelierii, care este precedată în acest caz, în majoritatea cazurilor de filtrare.
Vinurile astfel pregătite sunt supuse unor tehnologii specifice de maturare, de învechire pentru a-şi ameliora calităţile
Presararea
- scoaterea ciorchinilor
- presare pentru obţinerea mustului răvac sau de presă — transferul mustului în vasele pentru fermentare
Fermentarea
- corectarea mustului, dacă se impune –
- fermentarea alcoolică
- eventual, fermentare malolactică
- tragerea vinului fermentat în recipientele pentru maturare în scopul separării de drojdii –
Maturarea/Invechirea
- lucrări de condiţionare şi tratamente specifice
- tragerea vinului la sticle pentru comercializare sau în vasele pentru învechire
Incoming search terms:
- prepararea vinului
- fabricarea vinului
- prepararea vinului din struguri
Interesant de stiut parte de vinificatie, sa inteleg ca pentru vinurile rosii este altceva, nu-i asa?
Da, asa se face … in mare parte
Cum adica in mare parte?
Daca ai ceva de spus ….spune
Am cautat pe net un site unde sa gasesc o explicatie pertinenta utilă celor care nu știu să facă vin (ca mine de ex.). Toți spuneți cîte ceva dar în ansamblu nu spuneți nimic. Să vreau să m-apuc să fac ce citesc nu-mi va ieși nimic. Vă pierdeți in vorbărie goală și folosiți (cîteodată) cuvinte pe care nu cred că le înșelegeți nici voi. Dacă nu știți să povestiți nici măcar ceeace voi singuri faceți ,pe etape și cu explicațiile necesare, atunci ar fi bine să renunțați. Eu pot să cred că voi faceți vinuri bune dar aici pe net trebuie să ști să expui ce ști. În caz contrar abțineți-vă. Și ma e ceva: n-am găsit unul care să știe să scrie corect limba română; e foarte important. Ziua bună! Nick
@Nick – Folosesti ceva tare? Vreau si eu!
“Invata oul pe gaina cum se face vinul?” zise rastit badea Ion catre mai tanarul vecin, nou in arta vinificatiei, dar extrem de bine documentat. Badea Ion, om de’al casei, extrem de voios si cumsecade, insa incuiat la creier cu lacat. Badea Ion care face vin posirca de o viata. Uite exact asta tine Romania pe loc. “Expertii” cu “experienta” de o viata, care fac bors in loc de vin. Iar asta se aplica la mai toate segmentele din cadrul acestei societati – de la gunoier pana la politician.
SUNTEM O NATIE DE CAPOSI ce detestam critica, de aceea nu invatam ceea ce trebuie si ne ghidam mereu dupa stereotipuri si orgoliu. De aceea suntem codasii Europei.
@Nik – Apreciez foarte mult, dar foarte mult la tine ca scrii corect in limba romana 🙂 Este o ironie …