Despre zmeura
PrinteazaDespre zmeura
Boabele de zmeură nu sunt, de fapt, boabe, ci nişte fructe compuse din mici bile cu un sâmbure în mijloc, aranjate în jurul unui centru, care, spre deosebire de mure, nu este compact, ci cavitar. Din acest motiv, zmeura trebuie manevrată cu grijă.
Deşi fructele sunt delicate şi dulci, rugii pe care cresc sunt extrem de robuşti. In natură, zmeura creşte în poienile din pădure şi pe câmp.
Zmeura cultivată în scopuri comerciale este de două feluri: cea care rodeşte la mijlocul verii şi cea care rodeşte toamna. De obicei este de culoare roşie, dar există şi soiuri aurii, purpurii sau de culoarea chihlimbarului.
Zmeura este delicioasă ca atare, dar şi în gemuri şi tarte, plăcinte şi brioşe, şi chiar în oţeturi pentru gurmanzi. Deoarece se strică foarte repede, ea trebuie păstrată într-un loc ferit de umezeală şi trebuie mâncată în termen de două sau trei zile de la cumpărare.