Dhal
PrinteazaO reteta de dhal din: linte, apa, frunze de curry, rosii, curcuma, boia de ardei iute, sare de mare, unt, panch phoran si ardei iute.
Mancare de linte picanta sau dhal este un preparat indian comun şi se corsumă de obicei ca garnitură, cu orez sau pâine. Boabele şi mirodeniile alese variază de a o regiune la alta. Acest dhal este preparat cu linte galbenă, denumită tuvar dhan – unele dintre cele mai populare boabe din India. Dacă nu o găsiţi, înlocuiţi-o cu mazăre gabenă, cu boabe de fasole mung sau cu linte roşie; lăsaţi la înmuiat cât este necesar, în funcţie de ingredientul folosit, şi modificaţi timpul de preparare în consecinţă
- 350g de linte galbenă
- 1 l de apă
- 10 funze de curry
- 2 roşii tocate
- 1 lirguriţă de curcuma
- 1 1/2-2 linguriţe de boia de ardei iute, după gust
- 1 linguriţă de sare de mare
- 30 g de unt nesărat
- 1 lirguriţă de panch phoran (amestec indian din 5 condimente)
- 2 ardei iuţi verzi, tăiaţi pe din două pe lung
Mod de preparare:
Spălaţi bine lintea de mai multe ori în apă rece, apoi puneţi-o într-o oală şi turnaţi apa astfel încât să o acoperiţi. Adăugaţi 2 frunze de curry, roşiile tocate, curcuma, pudra de ardei iute şi sarea. Amestecaţi bine, daţi în clocot, apoi micşoraţi flacăra. Spumuiţi bine, apoi lăsaţi totul să fiarbă la foc mic 20-30 minute, până se înmoaie lintea. Preparatul trebuie să aibă consistenţa unei supe-cremă; dacă se îngroaşă însă prea mult, mai adăugaţi apă caldă.
Reîncălziţi lintea înainte de servire. Topiţi untul într-o tigaie. Adăugaţi panch phoran şi restul frunzelor de curry şi căliţi-le 1 minut sau mai mult, până când încep să emane un miros plăcut. Adăugaţi ardeii iuţi verzi şi mai căliţi-i câteva minute.
Transferaţi lintea într-un bol cald şi presăraţi deasupra amestecul de mirodenii aromate. Serviţi imediat, cu orez basmati preparat la abur sau cu pâine indiană caldă.
Dhal
Pofta buna!