Dieta de detoxifiere după sărbători. Află care sunt alimentele interzise în luna ianuarie
PrinteazaCei mai mulţi români nu au rezistat tentaţiei sarmalelor, piftiei şi salatei de boeuf de pe mesele de sărbători şi s-au ales cu un surplus ponderal de unu- trei kilograme.
Mesele dese, târzii şi abundente, dar şi consumul mare de alcool, orele insuficiente de somn şi lipsa de mişcare din ultimele două săptămâni, sunt principalele cauze ale surplusului de kilograme pe care mulţi români îl au la începutul anului.
„Sistemele digestiv şi renal sunt cele mai afectate după această perioadă încărcată culinar şi, ca să-şi revină, e necesară o dietă mai restrictivă, atât energetic, cât şi ca diversitate de alimente”, explică lector dr. Lygia Alexandrescu, nutriţionist la clinica Natural Silhouette.
Cu toate acestea, nutriţionistul avertizează că dietele rapide, mai ales cele celebre, pot pune în pericol sănătatea pentru că fie sunt fade şi se bazează doar pe alimente sărace caloric şi nutritiv, fie sunt hipoglucidice sau hiperproteice şi limitează drastic aportul de glucide sau exacerbează aportul de proteine.
Cea mai bună metodă de a scăpa de kilogramele în plus acumulate în perioada sărbătorilor este o dietă de detoxifiere însoţită de un program constant de exerciţii fizice moderate (mers pe jos, urcat scări, înot).
Dieta trebuie să se bazeze pe legume şi fructe colorate, cereale integrale, apă şi ceai verde, pentru că acestea conţin diverşi fitonutrienţi care se completează reciproc în lupta pentru menţinerea stării de sănătate.
„Legumele şi fructele, ceaiurile şi lichidele reprezintă elementele unei diete reuşite de detoxifiere. Procesele de digestie şi de eliminare a substanţelor toxice trebuie ajutate prin, antioxidanţi, vitamine şi minerale care au rolul de a fortifica metabolismul organismului”, a spus dr. Carmen Nonn, medic specialist în medicină complementară.
În urma acestei cure, tonusul general este îmbunătăţit şi acompaniat de scăderea în greutate, eliminarea senzaţiei de balonare şi o piele vizibil mai sănătoasă.
Mic dejun:
– germeni de ovăz fierţi cu fructe proaspete;
– musli cu suc proaspăt de grepfrut;
– salată de fructe proaspete.
Prânz:
– supa de legume cu germeni de grâu sau de ovăz;
– salata de crudităţi cu seminţe de dovleac;
– orez fiert cu salată de cruditaţi;
– tzatziki cu crudităţi;
– avocado proaspăt cu salată verde şi zeamă de lămâie;
– cartof copt în coajă;
– legume înăbuşite.
Cina:
– ghiveci de legume;
– legume pe grill cu zeamă de lămâie şi usturoi;
– salată de rădăcinoase cu nuci şi migdale crude;
– suc proaspăt de legume;
– orez brun cu legume la abur.
Articol preluat de aici.