Dieta pentru ficat gras
PrinteazaSteatoza hepatica, cunoscuta, in limbaj popular, sub denumirea de „ficat gras”, reprezinta acumularea de grasimi la nivelul ficatului, determinata de consumul exagerat de alimente grase. Cea mai frecventa complicatie a ficatului gras este ciroza hepatica, care adesea evolueaza catre cancer de ficat. Dieta pentru ficat gras si adoptarea unui stil de viata sanatos sunt esentiale pentru stoparea evolutiei bolii.
Afla in continuare in ce consta dieta pentru ficat gras si ce stil de viata va trebui sa adopti pentru ca aceasta afectiune sa nu evolueze catre ciroza sau chiar cancer.
Alimente permise in dieta pentru ficat gras
Principalele cauze ale ficatului gras sunt consumul exagerat de alcool si obezitatea. In cazul in care avem de-a face cu o steatoza alcoolica, primul si cel mai important pas in tratamentul acesteia il reprezinta renuntarea la alcool. Apoi se trece la supravegherea alimentatiei. Daca este vorba despre o steatoza hepatica aparuta ca urmare a excesului ponderal, se impune, intr-o prima faza, scaderea in greutate. Dupa atingerea acestui obiectiv, se poate incepe dieta pentru ficat gras, care va fi dublata de medicatia adecvata. Este necesara prevenirea balonarilor, a digestiei dificile, cat si a oboselii cronice. Sa vedem, concret, ce alimente trebuie consumate in cadrul acestei diete:
- Paine din cereale integrale, orez brun, biscuiti din grau integral;
- Fulgi de ovaz sau de porumb fara adaos de zahar, la micul-dejun;
- Carnuri slabe: de pui, de vita, de vitel sau de iepure, dar si peste slab si fructe de mare. Acestea trebuie consumate fierte sau la gratar, insa nu in supe;
- Legume de trei ori pe saptamana, in special cartofi, broccoli, ardei, rosii, morcovi, spanac, crude sau in supe. Trebuie evitata insa varza, atat cruda, cat si in supe;
- Alimente bogate in vitaminele A, C, E si in seleniu, elemente cu proprietati antioxidante, care previn degenerescenta celulara: galbenus de ou, nuci, avocado, fistic, caju, seminte de dovleac, tarate de grau;
- Lamaia este un aliment indispensabil in dieta pentru ficat gras. O poti adauga in salate sau in apa pe care o bei in mod obisnuit. Asocierea lamaii cu morcovul are efecte benefice deosebite asupra ficatului.
Alimente interzise in dieta pentru ficat gras
Daca suferi de ficat gras care are drept cauza obezitatea, dieta ta de slabire va trebui sa nu contina alimente precum:
- Zahar; daca simti nevoia sa-ti indulcesti unele alimente, foloseste stevia. Este un indulcitor natural recomandat in dieta pentru ficat gras, altele, precum fructoza sau zaharoza, fiind contraindicate;
- Fructe; consumul de fructe este interzis din cauza faptului ca acestea au un continut bogat de zaharuri;
- Lapte de vaca; il poti inlocui cu iaurturi fara grasimi sau, si mai bine, cu chefir;
- Grasimi de origine animala: carne de porc, de oaie, mezeluri, afumaturi. De asemenea, sunt interzise alimentele prajite.
Pe langa dieta, foarte importanta este si adoptarea unui stil de viata sanatos. Acesta presupune odihna corespunzatoare, aproximativ 7-8 ore de somn pe noapte, evitarea factorilor stresori, dar si un program de exercitii fizice pe care sa-l executi zilnic.
Articol preluat de aici.